Gazdaság

Gyorstalpalón képezne szakmunkásokat a kormány

Úgy gondolják, ahhoz, hogy valaki ívhegesztő legyen, nem kell kitanulnia az összes hegesztési formát.

Ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat

– példálózott Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a „Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért” projekt debreceni nyitókonferenciáján.

Szerinte az eddigi kínálatvezérelt szakképzés helyett a keresletvezérelt szakképzést kell bevezetni, ami azt jelenti, hogy szorosabb kapcsolatokat kell kialakítani a munkaerőpiac vállalkozói oldalával. Közölte: kedden benyújtották a parlamentnek a szakképzési- és felnőttképzési törvény módosítását, amely a rugalmasabb képzések irányába mutat.

Várhatóan decemberben fogadhatják el a törvényt, amely lehetőséget biztosít majd az úgynevezett rész-szakképzésre, vagyis adott esetben nem kell egy egész OKF-s szakmát megtanulni, csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek. Később több ilyen modulból felépíthető a teljes szakma – ismertette az államtitkár. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik