Gazdaság
Budapest, 2013. március 20.
Gablini Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanácsa (NFFT) tagja, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke, a Gépjármû-márkakereskedõk Országos Szövetségének elnöke az NFFT ülésén a Parlament Delegációs termében 2013. március 20-án. Az ülés napirendjén a következõ témák szerepelnek: a Nemzeti Közlekedési Stratégia téziseinek vitája; a Tanács 2013. évi munkatervének és költségvetésének vitája és elfogadása; döntés az NFFT tevékenységérõl készült beszámoló Országgyûlés elé terjesztésérõl.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Üzent az MGYOSZ a kormánynak: nem elég az eddigi járulékcsökkentés

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 15:45

A szakképzés tartalmi átalakításában az állam és a kamara mellett a munkaadói szakmai szövetségeknek is nagy szerepet kell kapniuk – hangsúlyozta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője témában tartott eseményen az MGYOSZ alelnöke hozzátette: mindez azért fontos, mert a 21. századi, tudás alapú gazdaság és társadalom korszakában a szakmai jövőképeket, továbbá a munkaerőigényt és a tőlük elvárható tudásszintet egyedül a munkaadói szövetségek tudják megfogalmazni.

A szakképzés problémái közül példaként említette lemorzsolódást, a pályaelhagyók magas számát (az OKJ-s képzésbe beérkező 100 tanulóból csupán 18-an helyezkednek el), ebben a tekintetben Magyarország Európában listavezető. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a képzés, a problémák a képzésbe bekerülésnél és a képzésben résztvevők motivációival vannak – jelezte. Ezen a helyzeten a szövetség alelnöke szerint a megfelelő pályaorientációval, pályaválasztási tanácsadással, továbbá a szakképzésbe kerülők kiválasztásánál az úgynevezett maradék-elv felszámolásával lehet javítani. Utóbbi megszüntetésére azért is szükség van, mert a 21. században a szakképzés tudást és kreativitást igényel – fogalmazott az alelnök.

Nem elég!

A munkaerőhiányt kezelni kell, ugyanis ez a jelenség már akadályozza az ország fejlődését – mondta. Hozzátette: le kell lassítani vagy meg kell állítani a külföldre irányuló munkavállalási célú kivándorlást, béremelésre, azon belül a nettó bérek emelésére, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) erősödése érdekében az eddigieknél nagyobb munkaadói járulékcsökkentésre van szükség.

Járulékcsökkentés alatt a szociális hozzájárulási adó további mérséklésére gondolt. A szocho tavaly még 27 százalék volt, idén 20 százalékra csökkentették, jövőre pedig 19,5 százalék lehet.

Gablini Gábor a további járulékcsökkentést azzal indokolta, hogy a munkaadói terhek eddigi csökkentése érdemben nem javított a vállalkozások helyzetén.

Vagy másképp fogalmazva:

Miskolc, 2017. október 5.
Dolgozók a Robert Bosch Power Tool Kft. és Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci üzemében 2017. október 5-én. Ezen a napon avatták fel a Bosch összesen mintegy 290 millió forint kormányzati támogatással megvalósuló miskolci tanmûhelyfejlesztéseit a borsodi megyeszékhelyen lévõ vállalat 15. születésnapján.
MTI Fotó: Vajda János
A multiknak kedvez igazán a járulékcsökkentéssel a kormány
Sokáig nem tartható fenn az erőltetett ütemű béremelés, nyögnek a kis cégek, és a közszféra.

A kkv-szektor foglalkoztatja nagy többségben a magyar munkavállalókat, egy részük azonban a mindennapi létért küzd, ha az állam nem tud segíteni ennek a munkaadói rétegnek, akkor nem lesz érdemi elmozdulás az ország gazdasági teljesítményében– közölte a szövetség alelnöke.

Tegyük hozzá: jövőre is emelni kell a minimálbért, ami még a szochocsökkentés mellett is tetemes kiadás lesz:

Budapest, 2016. június 19.
Tízezer forintos bankjegy egy farmernadrág hátsó zsebében.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a munkáltatóknak a kötelező béremelés miatt
Hiába az adócsökkentés, 10-20 ezer forintos pluszkiadással kell kalkulálni.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be, hogy a fővárosban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 első fél évében a 15-64 éves korosztályban az előző év azonos időszakához képest 12 ezerrel, 2010-hez képest pedig 134 ezerrel nőtt a foglalkoztatás. Budapesten a munkanélküliségi és a foglalkoztatási helyzet az országos átlagnál is lényegesen jobb – mondta. Hozzátette: Budapest munkanélküliségi rátája az Európai Unió 275 metropolisa között a 13. legjobb volt 2016-ban.

Az MGYOSZ 1902-ben alakult, a szövetség képviseli a versenyszféra több mint 60 százalékát a befektetett tőke, a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. A szövetség 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít.

Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.