Gazdaság
Budapest, 2017. február 15.
Gépjármûvek közlekednek a szmogos, ködös idõben a Lánchídon 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István fõpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérõállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérõponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Dízelt hozna be Nyugatról? Szmogriadó idején csak szívna vele

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 07. 12:06

Nyakra-főre importáljuk a dízel kocsikat, pedig nem biztos, hogy jó ötlet a jövőre nézve.
Korábban a témában:

Rengeteg használt kocsit hoznak be még mindig a magyarok, de Budapesten ebből akár galiba is lehet – derül ki a Magyar Idők cikkéből. A külföldről importált autók 40 százaléka ugyanis dízel (ez a korábbi 60 százalékról csökkent idáig), de ők is szívhatnak télen.

Ugyanis a főváros szigorított a szmogrendeleten, a dízeleket pedig különösen erősen érinti mindez.

Idénre a tippek szerint 150 ezer használt autó behozatala várható, ennek 40 százaléka pedig több tízezer érintett dízelt jelent. Márpedig ha a fővárosban elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát, korlátozzák a 7-es és 8-as osztályú, azaz Euro 3-as dízelüzemű kocsik forgalmát is (eddig ez csak az Euro 2-esekre volt érvényes). A szigor fokozódik, 2019. október 1-től már az Euro 4-es, azaz 10-es és 11-es osztályú kocsikat is kitilthatják a városból.

Az Euro 3-as kocsik 12-15 éves autók, az Euro 4-esek pedig 10 év körüliek. Mivel a behozott kocsik csak 20 százaléka öt évnél fiatalabb, 62 százalék több mint tízéves, átlagkoruk 11 év, a behozatal felét a szmogriadóban jövőre érintett járművek teszik ki. Ezek reggel 6-tól este 10-ig nem járhatnak majd riasztás esetén. Aki tehát dízelt akar, annak nagyon fiatal autót kell vennie.

Márpedig minden télen van több olyan huzamosabb időszak, amikor hideg légpárna telepedik a fővárosra, meg se moccan a levegő, megül a szmog. Ráadásul a dízelek a legszennyezőbbek a részecskekibocsátásukkal, amik lerakódnak a tüdőben is. A Volkswagen botrányával pedig az is kiderült, nem tudni, a gyártók igazat mondanak-e a kibocsátási adataikkal. Épp ezért több európai város már a gázolajos kocsik teljes kitiltásán dolgozik.

A lap cikke hozzáteszi, Budapest levegőjére ennél is nagyobb veszélyt jelent a szilárd tüzelésből származó füst.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.