Gazdaság

Az idei év legjobb hónapját zárta a kereskedelem szeptemberben

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 09:04

Korábban a témában:

A KSH friss jelentése szerint 2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Idén eddig ez volt a kereskedők legjobb hónapja. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Elemzők: tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Az Elemzők az MTI-nek így kommentálták a KSH adatait:

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi adat jól mutatja az idén áprilistól tapasztalható kedvező trendet a kiskereskedelmi szektorban. Az elemző a kiskereskedelmi forgalom további dinamikus bővülésére számít, amely az év egészében akár a 4,5 százalékot is meghaladhatja. Kitért arra, hogy bár az ipari adatközlés még sokat befolyásolhat az összképen, de a kiskereskedelem teljesítménye alapján a harmadik negyedévben erős GDP-növekedés várható, amely elérheti a bank által várt 3,7 százalékos emelkedést is.

Kiemelte, hogy a szeptemberi adat volt az idei év legmagasabb növekedési üteme. Az erős munkaerőpiac, a csökkenő munkanélküliség és a dinamikusan emelkedő bérek pedig hozzájárulnak a háztartások vásárlási hajlandóságának növeléséhez, amely nemcsak a kiskereskedelmi szektor adataiban, hanem a fogyasztási számokban is megjelenhet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 átlagához képest 23,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom – fejtette ki.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kiemelte: a nettó reálbér emelkedés és a fogyasztói bizalom erősödése miatt az év hátralévő részében is folytatódhat a forgalom bővülése, a lakossági fogyasztás élénkülése pedig fontos meghatározója lesz, mind a harmadik negyedéves, mind az egész éves GDP-bővülésnek.

Rédey Iván, a Mall.hu ügyvezető igazgatójának becslése szerint a január-szeptemberi időszakban a magyar webáruházak összesített forgalma 18-20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A webáruházak részesedése a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomból a tavalyi 5,2 százalékot követően megközelítheti a 6 százalékot, tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.