Gazdaság

Szégyenlistán az egykori magyar milliárdos cégcsoportja

Matyi vs Széchenyi bank (matyi dezső, széchenyi bank)
Matyi vs Széchenyi bank (matyi dezső, széchenyi bank)

Az Alexandra áruházlánc kiskereskedelmi és nagykereskedelmi cége is felkerült a NAV nagyadós listájára, így jelenleg hat Matyi Dezsőhöz köthető vállalkozásnak van egyenként 100 millió forintnál nagyobb adótartozása az adóhatóság friss nyilvántartása szerint- írta a Napi.hu.

A boltokat könyvvel ellátó Könyvbazár Kft. és az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft.-ről van szó. A NAV friss, szeptember 30-ai állapotot tükröző adóslistáján a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező, nem magánszemély adózók szerepelnek. A Rainbow és a Könyvbazár tevékenységével kapcsolatban új nyomozás is indult idén, egyebek mellett csalás és sikkasztás gyanújával.

Matyi vs Széchenyi bank (matyi dezső, széchenyi bank)
Matyi nem tud fizetni, mindenki futhat maga a pénze után
Körlevelet írt azoknak, akiknek összesen több milliárd forinttal tartozik.

Korábban ezek a Matyi Dezsőhöz köthető cégek kerültek fel a NAV nagyadós listájára:

  • a felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft. A felszámoló megállapítása szerint a Pécsi Direkt felszámolása előtt az Alexandra vagyonát “átjátszották” új vállalkozásokba (így a Könyvbazárba, a Rainbowba és a Matias-Borászatba is). Az ügyben csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt indított nyomozást a NAV. A Pécsi Direkttel szemben több mint száz hitelező – köztük az adóhatóság, könyvkiadók, önkormányzatok és bankok – több mint 9 milliárd forintot követel.
  • a társaságoknak egykor számviteli és könyvvizsgálói szolgáltatást végző Alexandra Consulting Kft.-t
  • az ingatlanüzemeltetéssel és eladással foglalkozó D+T Vagyonhasznosító Kft.
  • valamint a szőlőbor termelő Matias-Borászat Kft.

E mellett számos alexandrás könyvkiadó áll NAV-végrehajtás alatt. Így például az Európa Könyvkiadó, a Cartaphilus, az Officina 96, a Noran.

Matyi Dezső öt éve még az egyik leggazdagabb magyar milliárdos volt. Cégei jelenleg több milliárd forinttal tartoznak az adóhatóságnak. 

A lap szerint az általa felépített vállalatbirodalom túl nagyra nőtt, már nem csak könyvkereskedéssel és -kiadással foglalkozott, egyebek mellett Matyi beszállt a pécsi fociba és borászkodott is. A cégcsoport hitelei és tartozásai azonban egy idő után kezelhetetlenné váltak.

Kiemelt képünkön Matyi Dezső látható. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik