Belföld

Egy egész vállalkozói delegációt utaztat Ghánába Matolcsyék alapítványa

Magyarország egzotikus gazdasági kapcsolatainak bővítésére is talált forrást 40 milliárdos költségvetésében a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa.

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) egy teljes magyar delegáció ghánai útjának költségeihez nyújt támogatást.

Az ötnapos utat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szubszaharai Tagozata szervezi. A delegációt Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vezeti majd, a résztvevők pedig a ghánai magyar nagykövetsége által szervezett fórumokon és üzletember-találkozón vehetnek részt Accrában. A nagykövetség szerint főként a vízgazdálkodási, az egészség- és az építőiparban lehet Ghánában perspektíva a magyarok számára.

A jelentkezőknek 50 százalékos kedvezmény jár az accrai Kempinski Hotelben.

Szerettük volna megtudni, hogy az MNB-s alapítvány mekkora összeggel járul hozzá a kétoldalú kapcsolatépítéshez, az iparkamaránál azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Ghánával a Külgazdasági és Külügyminisztérium is komolyan foglalkozik. A tárca  2014-ben kereskedőházat alapított az országban, az állami Eximbank pedig 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott, hogy segítse a magyar vállalatok megjelenését a ghánai piacon, és üzleti fórumot szerveznek a kapcsolatépítés segítésére.

Az MNB alapítványok esetében nem ez az első eset, hogy afrikai utakra költ. A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) több magánszemély ruandai és tanzániai tanulmányútját finanszírozta.

A Pallas Athéné Domus Innovationis alapítványt 2014. december 23-án alapította az MNB 41,8 milliárd forintnyi vagyonnal, amiből időközben több ingatlant is vásárolt magának a a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik