Gazdaság

GKI: rövidtávon jól áll a magyar gazdaság, kérdés meddig

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, s 2018 közepéig ebben nem várható érdemi változás – írta a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A folyamatok rövidtávon kedvezőek, miközben továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások, írták.

Főbb megállapítások:

  • A gazdasági növekedés 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az EU átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik.
  • A magyar gazdaságban idén és jövőre a leggyorsabban az építőipar bővül.
  • Az ipari termelés havi ingadozása továbbra is jelentős.
  • A külkereskedelmi áruforgalom hullámzó, de az első nyolc hónapban a behozatal dinamikája euróban több mint 3 százalékponttal meghaladta a kivitelét.

Az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek. Idén 2,5, jövőre 3 százalék körüli fogyasztói árindex valószínű.

A bruttó keresetek idén 13, jövőre 7 százalék körüli mértékben emelkednek, ezen belül főleg idén a költségvetési szektorban dolgozóké bővül gyorsabban.

A közmunkások száma csökken.

2017 első három negyedévében az államháztartás pénzforgalmi hiánya már mintegy 6%-kal meghaladta az éves előirányzatot, ami az EU-támogatások megelőlegezésének következménye. A magas pénzforgalmi hiány – mivel azt finanszírozni kell – azonban veszélyezteti a GDP-arányos államadósság EU által elvárt kb. 0,8 százalékpontos csökkentését.

Amennyiben az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbankot és az MNB-alapítványokat az államháztartáson belülre kell sorolni, az tovább fékezheti a javulást.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik