Gazdaság

Bővítenék a katázók körét jövőre

Guylás Gergely fideszes képviselő szerdán nyújtotta be törvénymódosító javaslatát, mellyel azt szeretné elérni, hogy az ügyvédi irodákra is terjesszék ki a kisadózó vállalkozások tételes adójának (röviden kata) lehetőségét, ami jelenleg nem adott.

A katatörvény szerint most csak a következő adózó választhatja a kedvezményes (összesen havi 50 vagy választás szerint 75 ezer forintos közteherrel járó) kisadózást:

  • a) az egyéni vállalkozó,
  • b) az egyéni cég,
  • c) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
  • d) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság,

Hogy miért vennék be az ügyvédi irodákat is a katázók körébe, az nem derül ki az indoklásból.

Ruszin Zsolt adószakértő a javaslattal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmünket, hogy az ütközhet egy EU-s irányelvben szereplő szűkítéssel. Tudomása szerint csak a „korlátlan felelősségű taggal rendelkező” társaságok készíthetnek bevételi nyilvántartást és Magyarország nem kérte ebbe a listába az ügyvédi irodákat. A katázás pedig bevételi nyilvántartást jelent, így a kettős könyvvitel alól mentesülő ügyvédi irodák esetén kötelezettségszegési eljárást és beláthatatlan számviteli problémákat okozna – fejtette ki.

Hozzátette továbbá: van a törvénymódosítás nélkül is megoldás, az ügyvédi irodák szétválhatnak egyéni ügyvédekké, ha katázni szeretnének.

Az adószakértő szerint ennél fontosabb lenne, hogy az alanyi áfamentesség határát a jelenlegi 8 millió forintról 12 millió forintra emeljék jövőre. A katázás kiterjesztésén túl a törvényjavaslat pontosítaná még a kisvállalati adóra áttérő vállalkozások veszteségelhatárolásának
szabályait is.

Kiemelt kép: 24.hu, Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik