Gazdaság

Egy újságíró órák alatt vett két emberi szívet egy jótékonysági szervezettől

A Reuters újságírója órák alatt vásárolt két emberi szívet, és egy adag gerincvelőt egy amerikai jótékonysági szervezettől, írta a lap hosszú tényfeltáró cikkében.

Az egyik donor egy 24 éves amerikai srác volt, akinek halála után a szülei jótékony célra ajánlották fel testrészeit. A fiatalember nyaki gerincvelője a Restore Life USA nevű szervezethez került. A szervezet úgy hirdeti magát, hogy tudományos célra közvetít emberi testrészeket egyetemeknek, kutatóintézeteknek, kórházaknak.

Akiktől beszerzik a testrészeket, általában szegény családok, akiknek nincs pénze elhunyt hozzátartozójuk temetésére sem. A felajánlott testrészekért cserébe elszállítják a halottat, és elhamvasztják. Évente több száz ügyfelük van, tavalyi forgalmuk több mint 1 millió dollár volt.

A Reuters újságírója néhány levélváltás után megvásárolta tőlük a fiatalember gerincvelőjét 300 dollár, plusz 150 dollár postaköltségért. Később vett még két szívet is a szervezettől. Visszakövette az egyik donor kilétét, felkereste a szüleit, megírta a sztorit, és így lebuktatta a szervezetet.

A cikk szerint ez egyáltalán nem egyedi eset, hanem általános gyakorlat az USA-ban. Bár a szervátültetésekhez használt szervek értékesítése mindenhol tiltott, a legtöbb államban tökéletesen törvényes, hogy olyan testrészeket adjanak el, amelyeket kutatásra vagy oktatásra adományoztak.

A legális szervkereskedelem még dollárban is milliárdos piacot jelent, ugyanakkor nincs megfelelően szabályozva. Így történhet meg, hogy jótékonysági szervezetek súlyos pénzekért adják el a nekik tudományos célra felajánlott emberi szerveket az adományozó tudta nélkül.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shanghai Changzheng Hospital 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik