Gazdaság

Nyugdíjasokat is megkárosított Czeglédy iskolaszövetkezete

Nemcsak diákokat és felnőtteket, de nyugdíjasokat is érint a Czeglédy Csaba nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti büntetőügy.

Több ezer diák nem kap fizetést Czeglédy botránya miatt
A munkaközvetítő hálózat számláit zárolták, így hiába lenne fedezet, akkor sem tudnak fizetni.

A szombathelyi Vizner Endre 78 éves, ennek ellenére iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatták. Az utolsó havi bérét, mintegy százezer forintot ő sem kapta meg – írta a vaol.hu az idős, ám jó erőben lévő, dolgozni szerető férfi elbeszélése alapján.

A Rébusz iskolaszövetkezeten keresztül több munkahelyen is dolgozott az évek során Vizner Endre: óránként általában 750 forintot keresett, ennek azonban a 33 százalékát levonták tőle, így valójában 500 forint körüli összegért végezte el a munkáját. Volt olyan munkahely, ahol elárulták az idős férfinak, hogy  utána 2100 forintos órabért fizetnek a munkáltatójának. Ez azért is érdekes, mert ennek függvényében úgy tűnik, hogy a munkaerő-közvetítő céghálózat többszörösen nyert a munkavállalókon. Egyrészt ott van a piaci nyereség, másrészt nagyon úgy tűnik, hogy a gyanú szerint a levont közterheket nem fizették meg az államnak. Ami amiatt is valószínű, mert bár az idős férfinak a munkája után kellett volna a törvény szerint kiegészítő nyugdíjemelést kapnia, ám ez nem történt meg.

Bandi bácsi arról is beszélt a portálnak, hogy az iskolaszövetkezetnél foglalkoztattak nagy része nem is diák volt. Ahol ő dolgozott, ott húsz emberből jó, ha egy-kettő volt diák, többen voltunk nyugdíjasok – állította.

Kiemelt kép: Czeglédy Csaba ügyvéd (j) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai őrizetében várakozik a Szegedi Járásbíróságon 2017. június 15-én. A bíróság elrendelte egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagja, köztük Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Bugány János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik