Gazdaság
Budapest, 2017. október 6.
Vonat a Termofeszt vasútmodell kiállításon a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban 2017. október 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Rohamtempóban fejlődik a vasút: 20 perccel tovább tart az út, mint 20 éve

24.hu
24.hu

2017. 10. 19. 11:28

Korábban a témában:

Talált egy régi menetrendet a mateszalkaleaks.blog.hu, és ha már így alakult, belelapoztak, és összevetették a mostani menetidőkkel a 20 évvel ezelőttieket. Kiderült, hogy:

Míg 1997-ben, vagyis 20 évvel ezelőtt 75 perc alatt tette meg a Mátészalka-Debrecen gyorsvonat a 78 kilométeres távolságot, 2017. november 01-től erre már 95 percre lesz szüksége a Kraszna Intercitynek.

Igaz, november elsejétől lesz egy új megálló (Hajdúsámson), ami okozhat 1-2 perc pluszt.

Megjegyzik még, hogy a Mátészalka-Debrecen vasútvonal kimaradt az uniónak küldött 2014-2020-as IKOP projektlistából. A portálnak a MÁV a közérdekű adatigénylésre azt írta, hogy 2018-ban sem várható menetidő-csökkenést eredményező felújítás. Sőt, további menetidő-növekedésre lehet számolni a következő években.

Dávid Ilona: rengeteg a lassító tényező

A MÁV elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek adott csütörtöki interjújában beszélt többek között a szakemberhiányról, a szakszervezetekkel kötött megállapodásról, 30 százalékos béremelésről, MÁV-Volán integrációról is. Az interjúban Dávid Ilonát szembesítették azzal, hogy a menetidő néhány vonalon viszont még mindig ugyanannyi, mint a Monarchia idején. És rákérdeztek, ez vajon minek köszönhető. A következő választ adta Dávid Ilona:

Ez a megállapítás így meglehetősen csalóka. Hiszen ha összehasonlítjuk, hogy hány állomás volt két város között bő száz éve és most, akkor óriási eltéréseket látunk. Ahogy a vonatok közelednek a főváros felé, a népesebb agglomerációs települések miatt egyre sűrűbben kell megállniuk. Ráadásul mivel az utasforgalom is nőtt, a fel- és a leszállások is több időt vesznek igénybe. Arról nem is beszélve, hogy napjainkban már napi 2900 vonatot közlekedtetünk: ha pedig két járat találkozik egy szakszóval vonatkeresztezésnél, akkor meg is kell várniuk egymást. Tehát rengeteg az olyan „lassító” tényező, amely a Monarchia idején még nem állt fenn.

Kiemelt kép: Vonat a Termofeszt vasútmodell-kiállításon a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban 2017. október 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.