Gazdaság

Az Európai Bizottság nem tárgyal az Északi Áramlat 2-ről

Még az uniós tagállamok között sincs egyetértés a témában.

Az Európai Bizottságnak nincs mandátuma, a következő hónapokban pedig nem valószínű, hogy megbízatást kap az Északi Áramlat 2 gázvezetékről szóló tárgyalások megkezdéséhez Oroszországgal – közölte a testület elnöke csütörtökön Brüsszelben, az Európai Unió csúcstalálkozóján.

Jean-Claude Juncker az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nincs egyetértés a tagállamok között a tárgyalások megkezdéséről és azok felelőséről, így nincs meg a bizottság felhatalmazása sem a megbeszélésekre.

Korábban az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséhez hasonlította az Oroszországot és Németországot az Északi-tenger alatt közvetlenül összekötő északi áramlat gázvezeték építését egy lengyel lap főszerkesztője. Az Északi Áramlat kikerüli Ukrajnát, Lengyelországot, közvetlenül juttat orosz gázt Németországba. A projekt részvényesei a Gazpromon kívül az osztrák OMV, a német BASF-Wintershall és Uniper, a francia Engie, és a brit-holland Royal Dutch Shell. Az első vezetéket már lefektették, a másodiké folyamatban van. A vezeték megépítése ellen több ország, köztük Magyarország is tiltakozott.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND

Ajánlott videó

Olvasói sztorik