Gazdaság

A lengyelek nagyon berágtak az új orosz-német gázvezetékre

gázvezeték (gázvezeték, )
gázvezeték (gázvezeték, )

Az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséhez hasonlította az Oroszországot és Németországot az Északi-tenger alatt közvetlenül összekötő északi áramlat gázvezeték építését egy lengyel lap főszerkesztője – írta a Napi.hu.

Az Északi Áramlat kikerüli Ukrajnát, Lengyelországot, közvetlenül juttat orosz gázt Németországba. A projekt részvényesei a Gazpromon kívül az osztrák OMV, a német BASF-Wintershall és Uniper, a francia Engie, és a brit-holland Royal Dutch Shell. Az első vezetéket már lefektették, a másodiké folyamatban van.

A gázvezeték ellen több közép-európai ország, köztük Magyarország is tiltakozott korábban:

Német-orosz gázbiznisz miatt tiltakozik Magyarország
Az Északi Áramlat bővítésével Németországon keresztül érné el az összes orosz gáz Európát. Hat másik országgal együtt levélben tiltakozunk.

Részérdekek

Az Északi Áramlat azt üzenheti az európai országoknak, hogy az európai szolidaritás nem kifizetődő – indokolta kemény véleményét Jakóbik. Rossz jel azoknak az országoknak, amelyek támogatják az EU közös energiapolitikáját. A projekt második fázisának befejezését néhány állam önző érdekei motiválják. A részérdek felülírhatja a közöset.

Lengyelország például ennek nyomán megkérdezheti: miért kell szigorúan betartani a lengyel gazdaságot megterhelő klímapolitikát (a szénerőművek leépítését), ha a németek, akik támogatják az Északi Áramlat kiépítését nem tartják be a közös energiapolitikát?

Kísérőképünk illusztráció. Fotó: Northfoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik