Gazdaság

Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak: még nem holtbiztos, hogy lesz

Lázár János azt mondta a múlt csütörtöki kormányinfón, hogy az októberi és novemberi adatoktól függően a kormány szeretné, ha decemberben ismét tudnának Erzsébet-utalványt is adni a nyugdíjasoknak. De milyen adatoktól függ, hogy lesz-e Erzsébet-utalvány karácsony előtt a nyugdíjasoknak, és mikor derül ki, lesz-e? És vajon idén is 10 ezer forintos juttatásra számíthatnak-e az idősek? Karácsony előtt? Na és idén is a Magyar Posta kézbesítené az év végi “ajándékot”? Ezeket kérdeztük a Miniszterelnökségtől.

Válasz az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) érkezett, a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságról, idemásoltuk:

A Kormány megbecsüli és tiszteli a magyar nyugdíjasokat, ezért azon dolgozik, hogy a magyar nyugdíjrendszer biztonságos, stabil és kiszámítható legyen, a nyugdíjak megőrizzék vásárlóértéküket. 2010 óta több mint 23 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke. Emellett számos, a nyugdíjasok mindennapjait is kedvezően érintő döntés is született: csökkentettük a rezsit és a legfontosabb élelmiszerek áfáját. A nyugdíjasok novemberben nyugdíjkorrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak. A nyugdíjkorrekció célja, hogy a nyugdíjak értékét megőrizzük és az éves tényleges inflációhoz igazítsuk a nyugdíjemelést. A nyugdíjprémium kifizetését pedig a gazdasági növekedés teszi lehetővé. A nyugdíjkorrekció, a nyugdíjprémium összegéről a kormány hamarosan dönt, ahogy arról is, hogy idén is lesz-e Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak.

Vagyis nem derült ki, mitől függ, lesz-e. És egyelőre még nem biztos, hogy lesz nyugdíjas Erzsébet-utalvány. De azért esély van rá, ha már beszél róla a kormány.

És hogy mennyit jelenthetnek az EMMI válaszában is említett év végi juttatások összesen az időseknek? Erről ebben a cikkben írtunk:

Nyugdíjemelés: a 3 százalékra mérget lehet venni Lázár szerint
Bár úgy tűnik, alacsonyabb is lehet jövőre az infláció, a kormány tartaná, amit tavasszal ígért.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik