Gazdaság

Ezért rakta alapítványba a pénzét Soros György

Soros György (Soros György)
Soros György (Soros György)

Adóoptimalizálás miatt rakhatta át milliárdjait az alapítványába Soros György, írta a Bloomberg. Soros 26 milliárd dollárosra becsült vagyonának jelentős részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványokban helyezte el az elmúlt években.

Soros áthelyezte vagyonát az alapítványába
A milliárdos lépései a visszavonulást készíthetik elő.

Hasonlóan más befektetési alapkezelőhöz Soros György is azért rakhatta át alapjainak pénzét alapítványba, hogy minimálisra csökkentse idei évben esedékes adófizetési kötelezettségét, írta a lap.

Az alapkezelőknek idén év végéig kell befizetniük a külföldi befektetőktől kapott díjazásuk után járó adót, de sokan éltek a törvény adta halasztott fizetéssel. A szabályozás 2008-ban szüntette meg a korábbi adókedvezményüket, és 2017. december 31-ig adott határidőt, hogy a tevékenységük után megfizessék a felhalmozott adókat. A cél az, hogy az offshore vagyonokat hazahozzák az USA-ba, és ott adózzanak utánuk.

A New York-i székhelyű alapkezelők offshore pénzeire például 39,6 százalékos szövetségi adókulcs vonatkozik, illetve egyéb helyi adókat is kell fizetniük. Közülük sokan választják azt a legális lehetőséget, hogy alapítványokba – gyakran a saját maguk által alapítottakba – teszik a pénzt, hogy így csökkentsék a fizetendő adót.

Adószakértők szerint összesen nagyjából 100 milliárd dollárnyi offshore vagyon vándorolhat év végéig különböző alapítványokba az USA-ban, írta a lap.

Kiemelt kép: Fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik