Gazdaság

Soros áthelyezte vagyonát az alapítványába

A milliárdos lépései a visszavonulást készíthetik elő.

Vagyonának jelentős részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványokban helyezte el Soros Györgyírja a Wall Street Journal alapítványi forrásaira hivatkozva. Ezzel a lap szerint Soros Györgyé lehet a második legnagyobb amerikai jótékonysági szervezet, csak a Microsoft alapítójához köthető Bill and Melinda Gates Foundation előzi meg.

Arról is írnak, hogy Soros az alapítványon belül felállított egy befektetési bizottságot, ami a milliárdos üzleti tevékenységét végző Soros Fund Management LLC alapkezelő felett gyakorol felügyeletet. Az alapkezelő új befektetési igazgatója, Dawn Fitzpatrick már nem az üzletembernek tartozik beszámolással, hanem a bizottságnak.

Az ügyletekre rálátó források szerint Soros nem azért helyezte ki a pénzt az alapítványhoz, hogy az kereskedjen vele, az erre szánt tőke elkülönül az alapkezelőnél. A cél inkább az, hogy hosszú távon biztosítsa az alapítvány működését.

A lap megjegyezte, hogy a nemzetközi jelenléttel bíró alapítvány támogatói tevékenysége esetenként „kiváltja a nacionalista kormányok haragját”, és példaként Magyarországot említette, ahol célba vették a Soros György által alapított egyetemet, és plakátkampányt indítottak az üzletembert kipécézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik