Gazdaság

Rossz hír a rákos betegeknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 16. 13:07

Orvosszakmai érvekkel nem védhető a daganatellenes terápiák tervezett egységesítése.

 

Ezt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke tudatta az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának tervezett korlátozására reagálva. Novembertől több betegségtípusban csak a legolcsóbban beszerezhető innovatív gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.

Pajkos Gábor közleménye szerint a személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos betegnek választanak gyógyszert, és nem egy központilag kijelölt gyógyszerhez rendelik hozzá a rákbetegeket,

ahogyan azt most bevezetni tervezik.

Pajkos Gábor szerint statisztikailag hiába hasonló eredményességű két vagy három onkológiai gyógyszer, a terápiák egymással nem felcserélhetőek, a különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják, más jelátviteli útvonalakon hatnak, más az adagolási módjuk, eltérhet a mellékhatásuk is.

Az elsőként kiválasztott terápia sikere határozza meg leginkább a beteg sorsát.

A szakember szerint a vaklicit – amelynél egy betegcsoportnál a legolcsóbb készítményt preferálja a társadalombiztosító – jól működhet a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszereknél, de ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás látszólagos, az adott betegnél az eredményesség rovására mehet.

Az innovatív gyógyszerek felhasználását nem terápiaszűkítéssel lehet hatékonyabbá tenni, hanem a részletes molekuláris patológiai vizsgálatok gyors, széles körű elérhetővé tételével, mert a tumorok genetikai jellemzőinek lehető legkorábbi ismerete az egyik kulcsa a terápia minél pontosabb megválasztásának, az egymás után alkalmazható terápiák megtervezésének.

Orvosszakmailag nem védhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) mostani eljárása, hogy adminisztratív alapon, áralkuról áralkura szabnák meg, mivel lenne kötelező megkezdeni az egy-egy adott csoportba tartozó rákbetegek kezelését.

Az MKOT elnöke szerint ellentmondás, hogy a társadalombiztosító eddig szakmailag indokoltnak látta megadni a terápiaválasztás lehetőségét, amit most megvonna a szakorvosoktól, betegektől.

A NEAK múlt heti közlése szerint az egészségbiztosító új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerek beszerzésére; a következő évre két eljárás keretében szerzik be a gyógyszereket. Az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szereznek be azért, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a kezelése már elkezdődött egy gyógyszerrel, biztosítsák a készítményt.

A másik eljárásban, új kezelés megkezdésekor, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, a kezelőorvosnak az olcsóbb készítménnyel kell a kezelést megkezdenie. A NEAK szerint a közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyeknél az új betegek kezelésekor a szakma nem tud különbséget tenni, versenyt hirdessenek. Ez garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen az orvosa, ami számára a lehető legjobb. Azonban, ha két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak.

Mostantól nem az orvos, hanem az ár dönt a terápiáról
Az Európában sehol nem alkalmazott módszer miatt, a betegekért aggódik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.