Gazdaság

Egy somogyi szarvasfarmon bukkanhat fel Mészáros Lőrinc

A Kaposvári Egyetem több, jelentős hasznot hajtó szervezeti egysége lehet befektetőké, Csányi Sándor nevét is emlegetik.

A Népszava értesülései szerint a Kaposvári Egyetem több nagy presztízsű, jelentős hasznot hajtó szervezeti egységét szerezhetik meg befektetők. A lap úgy tudja, hogy az esetleges vevők között felbukkant a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc is.

A 2016-ban 12,7 milliárdos költségvetéssel gazdálkodó egyetem, amelynek mindössze egyhatoda állami támogatás, jelentős bevételhez jut a bőszénfai vadgazdálkodási központból, ahol nem csak vadásztatás folyik, hanem növénytermesztéssel, erdőgazdálkodással, tenyészállat-értékesítéssel és vadhús-feldolgozással is foglalkoznak, de van állatsimogató és étterem is a telepen.

Ám nemcsak a bőszénfai egység lehet befektetőké, hanem az egyetem presztizse szempontjából fontos, 1936 óta működő iregszemcsei kutatóintézet is, amely hazai és nemzetközi szinten is fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági kutatás-fejlesztésben – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy míg az iregszemcsei kutatóintézettel kapcsolatban az OTP-vezér Csányi Sándor neve merült fel, addig a bőszénfai szarvasfarm tulajdonosváltásával kapcsolatban többször is Mészáros Lőrinc került elő. A felcsúti polgármester a lap megkeresésére nem válaszolt, Csányiék pedig azt közölték, hogy téves az információ. A Kaposvári Egyetemet is megkérdezték az esetleges tranzakciókkal kapcsolatban, amelyre Szávai Ferenc rektor annyit válaszolt, hogy „A felvetett kérdésköröknek nincs aktualitása, amennyiben azok aktuálissá válnak, egyetemünk tájékoztatja a sajtó képviselőit”.

Mészáros Lőrinctől nem áll messze a vadászat és a vadgazdálkodás, hiszen 2016-ban létrehozta a Vért Vadászati Kft.-t, majd a Vál-Völgye Vadásztársaságot. A kft. eredetileg 17 ezer hektáron végzett vadászati tevékenységet, de 2017. júliusában kérvényezte egy meglévő vadaskert bővítését, illetve egy újabb létrehozását.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya (j3), Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (j2) és Csányi Sándor (j5) a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán Alcsútdobozon, MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik