Gazdaság

Richard H. Thaler kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Az idei díjat a közgazdaságtan pszichológiájának megértéséért ítélték oda.

Richard H. Thaler kapta meg a viselkedéselméletet kutató munkásságáért. 

Thaler a behavioralista közgazdaságtan atyja. A klasszikus közgazdaságtan úgy vizsgálja a gazdasági folyamatokat, hogy feltételezi a gazdaság résztvevőitől a racionalitást, és azt, hogy a lehető leginkább a saját érdekükben fognak cselekedni. Thaler szerint ez viszont nem így van, az emberek gyakran hoznak a saját érdekeikkel ellentétes döntéseket, és így a közgazdaságtan eleve téves kiindulásokból vezet le következtetéseket.

A Tudományos Akadémia indoklása szerint azért Thaler kapta a díjat, mert sikeresen építette bele a pszichológiailag racionális döntéseket a közgazdaságtani analízisbe.

Azzal, hogy a korlátozott racionalitás, a szociális preferenciák és az önkontroll hiányának következményeit vizsgálta, megmutatta, hogy ezek rendszerszinten befolyásolják az egyéni döntéseket és a piacot is.

– közölte az Akadémia.

A tudós a Chicagói Egyetemen oktat, 72 éves.  Thaler nemrég járt Budapesten, ahol a Rajk László Szakkollégium Neumann-díját vehette át. Az előadásáról itt olvashat többet:

Ha rossz döntést hozol, nem történik semmi, mert senki nem fog kijavítani
Budapesten járt a világ egyik leghíresebb élő közgazdásza, hogy átvegye a Rajk László Szakkollégium díját, és hogy olyan dolgokat mondjon a saját gazdasági viselkedésünkről, amikre eddig nem gondoltunk.

A közgazdasági Nobel kivételenek számít a Nobel-díjak között. Ezt ugyanis nem Alfred Nobel, hanem a Svéd Nemzeti Bank alapította fennállásának 300. évfordulójára és a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda. A díjat azért találták ki, hogy kiegészítsék vele a Nobel-díjakat, amelyek között eredetileg nem szerepelt a közgazdaságtan. A díjat a Nobel-alapítvány is támogatja.

  • Előszor 1969-ben ítélték oda,
  • Ez a 49. kiosztott emlékdíj,
  • Amit eddig csak egyszer kapott meg nő.
  • A legfiatalabb díjazott 51, a legidősebb 90 éves volt.
  • A díjazottak átlagéletkora 67 év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik