Gazdaság

Széles cége jóval értékesebb, mint Csányié, Mészárosé

Szeles-Gabor(4)(210x140).jpg (Széles Gábor)
Szeles-Gabor(4)(210x140).jpg (Széles Gábor)
A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatok között végzett az élen.

Két hónapi munka után tette közzé a Forbes Magazin a 100 legértékesebb 100 százalékban magyar kézben lévő vállalat listáját. Több mint 350 magyar cég mérlegeit átvizsgálva a lista élére a Lakatos Péter, Sinkó Ottó és Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Videoton került.

A cég értéke nem kevesebb, mint 212 266 514 000 forint.

A székesfehérvári vállalat az ország 13. legnagyobb munkaadója.

A második helyezett a Felcsuti Zsolt többségi tulajdonában álló MMPF Holding lett, amely az építőiparnak kínál termékeket, de értéke alig több, mint a fele Széles érdekeltségéének, 112 400 000 000 forint. A képzeletbeli dobogó harmadik helye a Nitrogénművek, amely az elmúlt 10 évben Európa legmodernebb műtrágyagyára lett.

A listán negyedik lett a Mészáros Lőrinc-közelinek mondott Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft., hatodik a Csányi család tulajdonában álló Bonafarm, a hetedik pedig a Corvin negyedet is felhúzó Futureal Csoport.

A lista 13. helyén találjuk Andy Vajna kaszinós vállalkozását, 22. lett a Garancsi-féle Market Építő Zrt., míg a szintén sikeres tendereiről ismert Mészáros és Mészáros Kft. csak a 44. lett.

A hazai élelmiszerbolt-láncolat, a Reál a 62., az energiaitalgyártó Hell Energy Magyarország Kft. a 68., a Regió Játékkereskedelmi Kft. a 81., a Concorde Értékpapír Zrt. a 96. a rangsorban.

Érdekesség, hogy a 100-as listán szereplő cégek 45 százaléka az első országgyűlési ciklus alatt alakult – bár egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. A 2017-ben legértékesebb  cégek majd fele legalább 25 éves, feltörekvő IT cégeket alig találni köztük.

A legnagyobbak a rendszerváltáskor kezdték, ugyanakkor az is igaz – és ezt épp az exporthányad mutatja – hogy közülük sokan megértették, ha nem nyitnak a külpiacok felé, akkor lőttek a versenyképességnek és a növekedésnek – írja az októberi szám beharangozójában a Forbes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik