Gazdaság
Kecskemét, 2017. január 5.
Régészeti feltárás az északi elkerülõ út folytatásaként épülõ autópálya tervezett pihenõterületén Kecskemétnél 2017. január 5-én. A Katona József Múzeum régészei Wilhelm Gábor vezetésével az M5-ös autópálya keleti oldalán egy avar kori, a nyugati oldalán egy szarmata település maradványait találták meg. A feltárások azt mutatják, hogy jóval jelentõsebb élet volt a térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A helyieket legyőzve régészkedhet egy magyar cég Ausztriában

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 10. 06. 12:14

Gőzerővel épül a Bécs-Brno autópálya, magyar régészek pedig szép közbeszerzést nyertek.
Korábban a témában:

Miközben a magyar sajtó nagyrészt attól hangos, hogy Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó valamely cég elnyert egy nagyberuházást (és a kormány szerint milyen jó ez, mert magyar vállalkozó építhet, nem gonosz külföldi), ezalatt egy magyar cég külföldön is nagyot alkotott – tudta meg a 24.hu.

A Salisbury Kft. ugyanis elnyerte az osztrák állami sztrádaépíttető és -üzemeltető ASFINAG egy fontos régészeti tenderét.

Ausztria autópálya-hálózata elég fejlett, de épül folyamatosan (pl. a Bécs-Graz sztráda legágazása is a magyar határhoz, Rábafüzeshez). Az egyik épülő szakasz Bécset Brnóval fogja összekötni, ez lesz az A5-ös. 2007-ben kezdték az építkezést a bécsi kivezető szakasszal. Most a második ütem fejeződik majd be Schrick-Poysbrunn között, 25 kilométeren.

Poysbrunn és az osztrák-cseh határ között épül az utolsó, 9 kilométeres szakasz, itt lesz feladatuk a magyar régészeknek. A kiírás szerint négy (feltételezett) lelőhelyre vonulhatnak ki a magyar régészek, mintegy 75 ezer négyzetmétert fognak átfésülni. Megelőző feltárást és régészeti megfigyelést fognak végezni.

Mit csinálnak és kik ők?

Drasenhofennél két lelőhelyen mintegy 20 ezer négyzetméteren tárnak fel, másik két területen, kb. 55 ezer négyzetméteren pedig az említett megfigyelés és megelőző feltárás lesz a feladat. Tucatnyi régész vesz majd részt ezekben a munkálatokban. Hoffmann József, a vállalat vezetője elmondta:

Az osztrák régészeti előírásoknak megfelelően 2016 novemberében és decemberében a területen már végeztek próbafeltárást. A legérdekesebb előkerült lelet akkor egy mammutagyar volt. Ebből, illetve a környezetében talált további leletek alapján valószínűsíthető, hogy a felső-paleolitikum vadászainak hagyatékát fogjuk feltárni.

A Salisbury Kft. amúgy egyedüli külföldi pályázó volt, két osztrák céget is megelőzött a májusban meghirdetett közbeszerzésen. Az Opten céginformációs rendszere szerint a kft.-t 2009-ben alapították, székhelye Budaörsön van, főtevékenysége a múzeumi tevékenység, de levéltári tevékenységet és történelmi hely működtetését is végzi. Jegyzett tőkéje 3 millió forint, adózott eredménye tavaly már 146 millió forint körül járt. Ebben az évben amúgy meglepően nagy összegű, 5 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a cég három hónap alatt, ennek hátteréről az Átlátszó írt cikket.

(Kiemelt képünk illusztráció, a kecskeméti elkerülő út feltárásán készült. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.