Élet-Stílus
Santa Claus drinking a glass of milk

Megtalálhatták a Mikulás sírját

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 10. 04. 15:11

Több millió gyerek szemébe csalhatnak könnyet török régészek, akik azt állítják, hogy megtalálták a temetkezési helyét Szent Miklósnak, akit a Mikulás élőképének és mintájának tartanak világszerte – írja a The Guardian.

Kutatók a török Hurriyet című lapnak arról beszéltek, hogy felfedeztek egy templomot az Antalya tartományban, Demre kerületben található Szent Miklós templom alatt. A kegyhely azért kapta Szent Miklósról a nevét, mert állítólag itt született.

Nagyon jó eredményeket kaptunk, de az igazi munka még csak most kezdődik. Amint elérjük a temető alját, megtalálhatjuk Szent Miklós érintetlen holttestét

— fogalmazott Cemil Karabayram, a kutatócsoport vezetője.

ANTALYA, TURKEY - APRIL 05 : A view from Myra St. Nicholas Church in Antalya, Turkey on April 05, 2017. Antalya has been a cause of attraction to different civilizations from the ancient past. The natural wealth of Antalya was enhanced by rich cultural and historical attributes. Ali Ihsan Ozturk / Anadolu Agency
Fotó: Europress/Anadolu Agency/Ali Ihsan Ozturk

A templomot az elmúlt években restaurálták és igen komoly turisztikai vonzereje van. Szent Miklós feltételezhetően Myra városában élte le életét, és a település romjain épülhetett meg a jelenleg is álló Demre.

Sokáig úgy hitték, hogy Szent Miklós ereklyéit és maradványait tengerészek az olaszországi Bariba csempészték, emiatt róla nevezték el a világhírű Szent Miklós Bazilikát.

A rendelkezésre álló információk szerint viszont a török régészek úgy vélik, hogy az imént említett holttest inkább egy helyi papé lehetett, mintsem a szentté. Hamarosan elkezdődnek az ásatások, hogy felszínre emeljék a föld mélyén rejlő sírhelyeket.

Mivel Szent Miklós az ajándékozásairól és a szegények megsegítéséről volt híres a negyedik században, később róla mintázták a Mikulást. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje.

(kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.