Gazdaság

Az MVM-nek nem sikerült töröltetnie a Paks II. ellenes honlapokat

A domain regisztrációs testület elutasította az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. panaszát, hogy ne engedélyezzenek két, bejegyzés alatt álló, a paksi bővítés ellen tiltakozó domaint – írta a TASZ az Index tudósításában.

Horgas Péter jelmeztervező és aktivista szeretné elindítani a honlapokat, ahol tervei szerint a paksi beruházásról közöl majd kritikus információkat.

Az állami tulajdonú, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a webcímek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a stopaks.hu és a nopaks.hu regisztrációja sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését.

A regisztrációs testület elutasította ezt az érvelést, és azt mondta, hogy a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, és ezáltal az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domain név használata. Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domain-ek, az MVM-et nem hozzák hátrányos helyzetbe, egyébként pedig a kritikus álláspontot kifejező címek regisztrációját nem tiltja a szabályzat.

A TASZ értékelése szerint a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága győzött, ezentúl bárki bátran regisztrálhat állami vállalatokat kritizáló domaineket, írták.

Képünk illusztráció. Fotó: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik