Gazdaság

Magyar állampapírra nevezték a lakossági állampapírokat

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Egységesült a lakossági állampapírok elnevezése hétfőn, az intézkedés az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) várakozásai szerint segíteni fogja az értékesítést – mondta Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A központ vezetője elmondta, hogy a fogyasztók bonyolultnak találták a korábbi elnevezéseket, ezért a magyar állampapír (máp) elnevezéssel mint ernyőmárkával egységesítik a termékportfóliót. 

Ismertette, hogy az ÁKK minden évben finanszírozási tervet tesz közzé a lejáró állampapírokról és a következő kibocsátásokról. Felidézte, hogy a tervezett 700 milliárd forintnál jóval nagyobb mértékben, összesen 1300 milliárd forinttal nőtt a lakossági kézben lévő állampapírok összege, így annak összértéke elérte a 6500 milliárd forintot.

A vezérigazgató szerint erősíti Magyarország gazdasági önállóságát, hogy az állampapíroknak köszönhetően az államadósság negyede a lakossági, több mint 60 százaléka pedig belföldi kézben van, az államadósság devizaaránya pedig – több évtizedes rekordot megdöntve – 23 százalékra csökkenhet idén.

Hozzátette, hogy az állampapírok a banki kamatoknál jóval magasabb hozamokat biztosítanak, ezért különösen népszerűek, egyre többen keresik az inflációkövető papírokat, és a fiatalok is megjelentek a vásárlók között. A lakossági kisbefektetőknek kifizetett kamatok az országban maradnak, így erősítik a belföldi fogyasztást vagy újabb befektetéseket finanszírozhatnak – hangsúlyozta az AKK vezetője az MTI tudósításában.

A lakossági állampapírok többsége a bankoknak kamatozik

Az Azénpénzem.hu májusban korábban megírta: miközben a lakossági állampapírok rekordeladásáról havonta küldi az Államadósság Kezelő Központ a győzelmi jelentéseket, az MNB adatai egészen más képet festenek. Kiderült: a lakossági papírok legalább ötöde intézményi befektetőknél van, akiknek ugyanúgy fizeti az extra magas kamatokat az állam, mint a lakosságnak.

A Portfólió júniusban arra jutott, hogy bankok tulajdonában van az 1900 milliárd forintnyira hízott lakossági állampapírnak a jelentős része, amelyet nem a lakosság vásárolt fel.

A lakosságon kívül továbbra is a bankoknál van jelentősebb állomány a lakossági állampapírokból – árulta el szeptemberben a Világgazdagságnak az ÁKK vezérigazgatója. Igaz, Barcza nem árult el konkrét számokat arról, hogy pontosan mekkora állomány van a bankoknál.

allampapir(210x140).jpg (Array)
Rejtélyes befektetők kattantak rá a lakossági állampapírokra
A lakossági állampapírok "túlértékesítése" a többletkamatokat és a forgalmazói jutalékot is figyelembe véve az elmúlt három évben az 50 milliárd forintot is meghaladhatta.

(MTI/Portfólió/ÉnPénzem)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik