Gazdaság

Teljesen megújul a Vörösmarty tér

karácsonyi vásár budapest vörösmarty tér (karácsony, karácsonyi vásár, budapest)
karácsonyi vásár budapest vörösmarty tér (karácsony, karácsonyi vásár, budapest)

Újjáépítik a Vörösmarty teret, a tervpályázatot egyedüli ajánlattevőként a Város-Teampannon Kft. nyerte nettó 82 millió forintért – olvastuk az Európai Közbeszerzési Értesítőben.

A kiírás alapján három nagyobb beavatkozás készül:

  • természetes térkőre cserélik a Viacolor burkolatot,
  • a vásározók bódéjait egységesíteni szeretnék,
  • felújítják a közműelemeket, úttartozékokat.

Építészkörökből úgy tudjuk, a bódékat nem tervezik újra, de európaibb megjelenést szeretnének kialakítani. A megrendelő Belváros-Lipótváros nyilvánvalóan a kiadható négyzetméterek maximalizálásában is érdekelt. Kérdés, hogy a jelenlegi elaprózott, kisszerű pavilontelepítést felválthatja-e egy nagyvonalúbb, elegánsabb, a tömegáramlást is jobban segítő, átgondoltabb megoldás, mondta forrásunk.

A nyertes pályázónak január elejéig kell elkészítenie a terveket.

A kiírás szerint csak minimálisan fogják növelni a zöldfelületet. Ez valószínűleg a menthetetlen fák cseréjét jelentheti. Jelenleg több fa is van a téren, közülük két platán tökéletes állapotban van, a többi szemmel láthatóan kínlódik, így kérdéses, hogy ezeket meg lehet-e menteni.

Lesz egy e-töltő is, valószínűleg a volt Brit Nagykövetség előtti tér környékén illetve új biciklitárolók is létesülnek.

A Vörösmarty tér a főváros egyik legpatinásabb része, amelyet eddig elkerült a felújítás. Még a nyolcvanas években rakták le a Viacolor burkolatot, ekkor tiltották ki az autókat is. A téren időszakos bódék állnak, évente legalább 3-4 hónapig; itt tartják többek között a népszerű könyvhetet és a karácsonyi vásárt.

Kísérőképünkön a Vörösmarty tér látható. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik