Gazdaság

Szijjártó újabb járulékcsökkentést lengetett be

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 14:33

Az Egyesült Államok a második legfontosabb befektető Magyarországon és az ország Európai Unión (EU) kívüli első számú exportpiaca - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett harmadik Business Meets Government Summit elnevezésű üzletember-találkozón.
Korábban a témában:

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a világgazdaságban az országok között kiélezett verseny folyik a befektetőkért, ezért is nagyon fontos, hogy a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) friss jelentése szerint Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában.

Szijjártó Péter rámutatott: számos olyan intézkedést hozott a magyar kormány az elmúlt időszakban, amely az ország versenyképességét erősítette, így Magyarországon bevezették Európa legalacsonyabb társasági adóját, emellett a versenyképességet erősítik a kutatás-fejlesztési beruházásokat támogató kormányzati döntések is.

A stratégiai és természetes partner

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a napokban az Egyesült Államokban sikeres tárgyalásokat folytatott, 31 cég képviselőjével találkozott, és a megbeszéléseken áttekintették a vállalkozások befektetési terveit is.

A miniszter kiemelte: az Egyesült Államok stratégiai és természetes szövetségese Magyarország, a két ország üzleti együttműködése igazi sikertörténet. Az amerikai befektetések biztonságban tevékenykedhetnek, működhetnek Magyarországon – szögezte le.
Szijjártó Péter elmondása szerint az amerikai tárgyalásokon is jelezték az üzletemberek, hogy Magyarország gazdasága számára most a legnagyobb kihívást, a fő kérdést a munkaerő-piaci helyzet jelenti.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarországon jelenleg már több mint 4,4 millióan dolgoznak, 2010 óta 700 ezer dolgozóval nőtt a foglalkoztatottak száma. Ebből a versenyszférában 500 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalék, ez egyes közgazdasági megközelítések szerint már teljes foglalkoztatottságnak nevezhető.

Még nagyobb lehet a járulékcsökkentés

A tárcavezető kitért arra, hogy a kormány újabb és újabb intézkedésekkel igyekszik orvosolni a magyarországi munkaerőgondokat, ennek szellemében zajlik a középiskolai és felsőoktatás átalakítása, a duális képzés elterjesztése, a lakhatási támogatások növelése, módosítása.

Szijjártó Péter elmondta: az Egyesült Államokban az amerikai üzletemberek figyelmét felhívta arra, hogy az EU-n belül erőteljesen együttműködnek a V4-államok, gazdaságilag erőteljesen fejlődnek, a V4-k együttes exportja a harmadik legjelentősebb az EU-n belül.
Jelezte: a kormány tervei szerint jövőre újabb versenyképességet erősítő intézkedések lépnek életbe. Például a kormány várhatóan kezdeményezi jövő év elejétől a munkáltatói járulékoknak – az eredeti elképzelésekhez képest mért – további csökkentését, és a lakhatási támogatásokban is újabb kedvező változtatások lesznek.

A járulék tulajdonképpen a szociális hozzájárulási adót jelenti (szocho). Az idén 5 százalékkal, 27-ről 22 százalékra csökkent a szocho, jövőre pedig 2 százalékos mérséklést ígért a kormány tavaly:

A store proprietor counts out Hungarian ten thousand forint currency banknotes in Budapest, Hungary, on Wednesday, Dec. 30, 2015. Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's Economy Minister Mihaly Varga told Figyelo. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Megvan, mennyi lesz a minimálbér jövőre
Megállapodott a kormány a szociális partnerekkel.

A tárcavezető kiemelte: Budapesten is pénzügyi támogatást adnak majd azoknak a vállalatoknak, amelyek kutatás-fejlesztésen alapuló beruházást hajtanak végre, tekintettel arra, hogy Budapest regionális és európai összehasonlításban is egyre erőteljesebb kutatás-fejlesztési és innovációs központtá válik. Ezért január elsejétől már 25 százalékos készpénz-támogatást nyújtanak az itteni kutatás-fejlesztésen alapuló beruházásoknak – tette hozzá Szijjártó Péter.

Emellett országosan nemcsak az új munkahelyeket teremtő beruházások számíthatnak támogatásra, hanem a versenyképességet fenntartó, erősítő beruházásoknak is adhatnak készpénztámogatást. Továbbá az oktatási rendszer megújításával, a munkaerő mobilitásának segítésével, a lakhatási támogatások kiterjesztésével igyekszik a kormány választ adni a munkaerő-problémákra – sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.