Gazdaság

Szijjártó újabb járulékcsökkentést lengetett be

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 14:33

Az Egyesült Államok a második legfontosabb befektető Magyarországon és az ország Európai Unión (EU) kívüli első számú exportpiaca - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett harmadik Business Meets Government Summit elnevezésű üzletember-találkozón.
Korábban a témában:

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a világgazdaságban az országok között kiélezett verseny folyik a befektetőkért, ezért is nagyon fontos, hogy a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) friss jelentése szerint Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában.

Szijjártó Péter rámutatott: számos olyan intézkedést hozott a magyar kormány az elmúlt időszakban, amely az ország versenyképességét erősítette, így Magyarországon bevezették Európa legalacsonyabb társasági adóját, emellett a versenyképességet erősítik a kutatás-fejlesztési beruházásokat támogató kormányzati döntések is.

A stratégiai és természetes partner

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a napokban az Egyesült Államokban sikeres tárgyalásokat folytatott, 31 cég képviselőjével találkozott, és a megbeszéléseken áttekintették a vállalkozások befektetési terveit is.

A miniszter kiemelte: az Egyesült Államok stratégiai és természetes szövetségese Magyarország, a két ország üzleti együttműködése igazi sikertörténet. Az amerikai befektetések biztonságban tevékenykedhetnek, működhetnek Magyarországon – szögezte le.
Szijjártó Péter elmondása szerint az amerikai tárgyalásokon is jelezték az üzletemberek, hogy Magyarország gazdasága számára most a legnagyobb kihívást, a fő kérdést a munkaerő-piaci helyzet jelenti.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarországon jelenleg már több mint 4,4 millióan dolgoznak, 2010 óta 700 ezer dolgozóval nőtt a foglalkoztatottak száma. Ebből a versenyszférában 500 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalék, ez egyes közgazdasági megközelítések szerint már teljes foglalkoztatottságnak nevezhető.

Még nagyobb lehet a járulékcsökkentés

A tárcavezető kitért arra, hogy a kormány újabb és újabb intézkedésekkel igyekszik orvosolni a magyarországi munkaerőgondokat, ennek szellemében zajlik a középiskolai és felsőoktatás átalakítása, a duális képzés elterjesztése, a lakhatási támogatások növelése, módosítása.

Szijjártó Péter elmondta: az Egyesült Államokban az amerikai üzletemberek figyelmét felhívta arra, hogy az EU-n belül erőteljesen együttműködnek a V4-államok, gazdaságilag erőteljesen fejlődnek, a V4-k együttes exportja a harmadik legjelentősebb az EU-n belül.
Jelezte: a kormány tervei szerint jövőre újabb versenyképességet erősítő intézkedések lépnek életbe. Például a kormány várhatóan kezdeményezi jövő év elejétől a munkáltatói járulékoknak – az eredeti elképzelésekhez képest mért – további csökkentését, és a lakhatási támogatásokban is újabb kedvező változtatások lesznek.

A járulék tulajdonképpen a szociális hozzájárulási adót jelenti (szocho). Az idén 5 százalékkal, 27-ről 22 százalékra csökkent a szocho, jövőre pedig 2 százalékos mérséklést ígért a kormány tavaly:

A store proprietor counts out Hungarian ten thousand forint currency banknotes in Budapest, Hungary, on Wednesday, Dec. 30, 2015. Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's Economy Minister Mihaly Varga told Figyelo. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Megvan, mennyi lesz a minimálbér jövőre
Megállapodott a kormány a szociális partnerekkel.

A tárcavezető kiemelte: Budapesten is pénzügyi támogatást adnak majd azoknak a vállalatoknak, amelyek kutatás-fejlesztésen alapuló beruházást hajtanak végre, tekintettel arra, hogy Budapest regionális és európai összehasonlításban is egyre erőteljesebb kutatás-fejlesztési és innovációs központtá válik. Ezért január elsejétől már 25 százalékos készpénz-támogatást nyújtanak az itteni kutatás-fejlesztésen alapuló beruházásoknak – tette hozzá Szijjártó Péter.

Emellett országosan nemcsak az új munkahelyeket teremtő beruházások számíthatnak támogatásra, hanem a versenyképességet fenntartó, erősítő beruházásoknak is adhatnak készpénztámogatást. Továbbá az oktatási rendszer megújításával, a munkaerő mobilitásának segítésével, a lakhatási támogatások kiterjesztésével igyekszik a kormány választ adni a munkaerő-problémákra – sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.