Gazdaság

Varga minisztériuma járulékcsökkentésen is törheti a fejét

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács csütörtöki ülése után tartott rövid sajtótájékoztatót. Az alig 10 perces tájékoztatón kiderült, hogy a tanács a második ülésén munkaerőpiaci kérdéseket járt körbe, az első ülés általánosan ismertetett javaslatain pedig már a minisztériumok dolgoznak, hogy jogszabály-módosítások legyenek belőlük. A módosítások benyújtása még áprilisban várható Varga reményei szerint, írta a Portfólió.

Munkaerőmobilitás, képzési támogatási rendszer, mobilitás kiszélesítése, adórendszer kérdések kerültek szóba, ami akár a járulékot is érintheti

– mondta Varga.

A mostani 67 százalékos foglalkoztatottsági szintet lehet még tovább növelni. 4,4 millió munkavállaló még nem az a szint, amivel a kormány elégedett lenne – tette hozzá.

Az időseknél, fiataloknál és a nőknél lehetnek még foglalkoztatásbeli lehetőségek – fogalmazott.

Varga Mihály a mostani sajtótájékoztatón sem beszélt konkrét intézkedésekről, csak megismételte, hogy melyik az a hat terület, ahol rövid távon eredményeket lehet elérni:

  • a cégalapítás,
  • az építési engedélyek felülvizsgálata,
  • az energiaellátás biztosításának a kérdése,
  • az adóadminisztráció,
  • a kistulajdonosok védelme és
  • a fizetésképtelenség kérdése.

Egy ma délelőtti startupos konferencián Mihalik Dávid, a Startup Hungary Koordinációs és Módszertani Központ vezetője azt mondta, hogy a kormány a kezdő vállalkozások járulékcsökkentését tervezi, illetve a gazdasági társaságok gyorsabb végelszámolásáról is hoznak szabályokat. Hozzátette: az NGM-nek őszig kell kidolgoznia az ezekre vonatkozó javaslatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik