Gazdaság

160 millió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le a magyarok

gyogyszerek(210x140).jpg (Array)
gyogyszerek(210x140).jpg (Array)

Több mint százhatvanmillió forint értékben foglalt le csaknem százezer darab gyógyszert a rendőrség Magyarországon a Pangea elnevezésű, hamis és illegális gyógyszerek kereskedelme elleni nemzetközi akcióban – jelentette be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Pangea-akció tavaly is szép eredményeket hozott Magyarországon, erről bővebben itt írtunk:

gyogyszerek(210x140).jpg (Array)
Kilencvenmillió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le csak Magyarországon
A hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított razzia jelentős sikerrel zárult.

Ilku Lívia hozzátette: a mostani, szeptember 12. és 19. között zajlott, 123 ország mintegy 200 hatósága által tartott akció nemzetközi szinten is sikeres volt. 51 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) értékben foglaltak le összesen 25 millió hamis tablettát, ami rekordmennyiségnek számít. Világszerte 1058 nyomozás indult, 3584 weboldalt és 3000 online hirdetést függesztettek fel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy gyógyszerhamisítás esetén nem csak a szellemi tulajdonjogot sérti a hamisító, az illegális előállítás, szállítás során az elkövetők nem fizetnek járulékot, ráadásul az illegális, hamis gyógyszerek jelentős veszélyt jelentenek az egészségre is.

A nemzetközi akcióról és a globális, illegális gyógyszerkereskedelem több ezer milliárdos bevételéről nézze meg ezt a videót, érdemes!

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Northfoto

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik