Gazdaság
SAO PAULO, BRAZIL - MARCH 20:  Butchers work at the popular Lapa Market  March 20, 2017 in Sao Paulo, Brazil. Brazilian Federal Police launched a major operation in several Brazilian states with search and arrest warrants for directors of the country's main meat-producing companies, such as JBS and BRF.  Thirty-three employees of the Ministry of Agriculture were removed from office for alleged involvement in a corruption scheme and receiving a bribe for allowing spoiled meat to circulate in Brazilian supermarkets.  (Photo by Victor Moriyama/Getty Images)

Mindenki megnyugodhat, nem jön hormonkezelt marhahús Kanadából

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 09. 24. 16:34

Korábban a témában:

Hormonkezelt kanadai marhahús biztosan nem fog Magyarországra jönni

– mondta a 24.hu-nak Nicholas Sarvari, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke a CETA-ról, az EU-Kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról, ami a napokban lépett életbe.

Leigázzák az amerikai multicégek Európát?
Igaz, hogy szabadon jöhet a génkezelt kukorica Amerikából, és ha betiltjuk, még minket perelnek be? Cecilia Malmström, az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa szerint ez így nem igaz.

Sarvari elmondta: a CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem.

A kamara elnöke szerint Kanadából elsősorban IT megoldások, környezetbarát technológiák, olajipari és egyes agrártermékek, illetve gépgyártással, autógyártással kapcsolatos termékek érkezhetnek Magyarországra. Az nem valószínű, hogy juharszirup-feldolgozó üzem létesülne, ugyanakkor egyéb ipari beszállítói gyártósor még települhet Magyarországra – tette hozzá.

Hazánkból azok a magyar cégek pályázhatnak eséllyel, amelyek innovatív, versenyképes terméket, szolgáltatást kínálnak, és már amúgy is aktívan jelen vannak az EU piacán. Legígéretesebbnek a külföldi tulajdonban lévő hazai autógyártók, gépjármű alkatrész gyártók, az orvostechnikai, gyógyszeripari cégek, valamint a bányászathoz, olajiparhoz, kapcsolódó magyar fejlesztések, kutatási eredmények, innovációk, műszerek tűnnek, mondta.

Kanada és Magyarország kapcsolata

Kanada a 15. legjelentősebb befektető Magyarországon az országban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve. A kanadai befektetések jellemzően gépipari és autóipari cégekhez, alkatrészgyártáshoz kapcsolódnak, illetve az ingatlanberuházásokhoz, de vannak kanadai tulajdonban lévő biotechnológiai cégek is. Kiemelendő, hogy a Budapest Airport egyik pénzügyi befektetője is kanadai, illetve Kanadában 340 ezer, magyar gyökerekkel rendelkező ember él.

Kemény verseny várható

Kérdésünkre, hogy a megállapodással a versenyképesebb országok jobban járhatnak, Sarvari kérdéssel felelt: miért ne tartozhatnánk mi is a versenyképesebb országok közé? Ezt el is lehet érni azzal, ha felismerjük az innováció szerepének fontosságát. Azt a felelősséget kéne komolyan venni, hogy az üzleti környezetünk és a játékszabályok olyanok legyenek, hogy a magyar termék és a magyar piac a versenyképesebb cégeknek is érdekes és vonzó legyen, mondta.

Személyes véleményem szerint Kanadában a magyar kolbász és a bor is versenyképesebb lehet, mint sok más közép-kelet európai ország hasonló terméke, illetve a magyar almalé, és nem cukrozott szörpök is eséllyel pályázhatnak, mondta.

Az új nemzetközi bírói fórumról, mely a kritikusok szerint a multicégeknek, beruházóknak kedvez az államokkal szemben, azt mondta: nem lát ilyen veszélyt, hiszen a CETA rendelkezései nem írják felül semelyik tagállam szabályozási jogát. Vitás kérdésekben itthon a magyar törvény mérvadó, illetve a CETA kompatibilis az EU tagállamok jogrendjével, mondta.

Sokan tiltakoztak ellene

A CETA tárgyalások 2009. májusban kezdődtek és 2014. szeptemberig tartottak Kanada és az EU között, a szerződést tavaly október végén írták alá. A napokban ideiglenesen hirdették ki, az uniós országoknak külön-külön kell megerősíteniük, utána lesz végleges. A megállapodás lényege, hogy eltörli a kereskedelmi vámokat, és számos terméknél bevezeti a tanúsítványok kölcsönös elismerését. A várakozások szerint jelentősen nőni fog a kereskedelem a partnerek között, ami hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

A CETA ellen sokan tiltakoztak itthon és külföldön. A kritikusok szerint a megállapodás a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégeknek, melyek normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetnék az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat.

Kiemelt kép: Getty Images/Victor Moriyama

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.