Gazdaság

Széles-féle buszokat vesz a honvédség

Az Ikarus elnöke évente 3000 buszra növelné a gyártást Székesfehérváron.

2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a Honvédelmi Minisztérium a hadsereg számára – közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron, ahol bemutatták a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnikai Kft. kooperációjában készült autóbusz prototípusát. Simicskó István szerint ezzel elindult az elmúlt 25-26 év legkiterjedtebb haderő-fejlesztési programja, aminek több más eleme is lesz a közeljövőben.

Széles Gábor, az Ikarus elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy részben saját stratégiával, részben állami megrendelésekkel növekedési pályára állhat a cég. Elmondta: 1,5-2 milliárd forintos technikai beruházást hajtottak végre, és azt tervezik, hogy a gyártást évente 3000 buszra növelik, amivel legalább 600 munkahelyet teremthetnek Székesfehérváron.

Az új multifunkciós autóbusz nemcsak hagyományos csapatszállításra alkalmas, hanem 4 órán belül átállítható kórházi üzemmódra, ilyenkor az ülések kiszerelésével 15 hordágy fér el a járműben. De alkalmas rabszállításra is, amivel a Belügyminisztérium igényeit tudják kielégíteni a jövőben. Széles Gábor reményét fejezte ki, hogy az új busz ezzel a képességgel a NATO-piacokon is versenyképes lehet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik