Gazdaság

Merkel korlátozná a gazdasági kapcsolatokat Törökországgal

A kancellár szerint nincs más módja, hogy elérjék a politikai okból bebörtönzött német állampolgárok szabadon engedését.

Németországnak nem lesz más választása, mint hogy korlátozza gazdasági kapcsolatait Törökországgal, hogy nyomást gyakoroljon rá a politikai okokból bebörtönzött német állampolgárok szabadon engedése érdekében – jelentette ki Angela Merkel a Passauer Neuen Presse című lap szombati számában megjelent interjúban.

A két ország kapcsolatait jelentősen aláásta az a hadjárat, amelyet Recep Tayyip Erdogan török államfő indított politikai ellenfeleivel szemben a tavalyi elbukott puccskísérlet nyomán. Németország és uniós partnerei szerint ez aláássa a demokráciát. Szintén rontja viszonyukat, hogy Németország nem hajlandó kiadni Törökországnak a nála menedéket kereső embereket, akiket Erdogan a puccskísérletben való részvétellel vádol.

Vissza kell fognunk gazdasági együttműködésünket Törökországgal, és felül kell vizsgálni projektjeinket – válaszolta Merkel arra a kérdésre, hogyan kívánja elérni a Törökországban fogva tartott német állampolgárok szabadon engedését.

A kancellár kedden azt is kilátásba helyezte, hogy Németország korlátozza fegyverexportját Törökország számára. Sigmar Gabriel külügyminiszter pedig bejelentette: minden jelentősebb fegyverexportot felfüggesztettek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik