Gazdaság

Sorra dőltek a légiforgalmi rekordok a nyáron

A FINA világbajnokság és a Forma1 a légiközlekedésre is hatással volt. Több rekord is megdőlt júliusban. Soha nem látott gépszámot, összesen 4187 gépet kezeltek a HungaroControl munkatársai július 30-án. A megnövekedett forgalmat a szakszolgálatok a repülésbiztonsági mutatók megőrzésével és a késések csökkentésével tudták kezelni.

A FINA világbajnokság és a Forma1 a légiközlekedésre is hatással volt, de jelentősen megnövekedett forgalom a fapados légitársaságok térhódítása miatt is. Az extrém időjárás, valamint a gyakori katonai gyakorlatok pedig további hatalmas kihívások elé állították a repülők magyarországi karmestereit. A HungaroControl légiforgalmi irányítói a téli időszakhoz képest kétszeres forgalmat kezelnek a nyári szezonban.

Július 30-án Magyarországon több mint 3000 gép repült át a légtéren, melyhez hozzáadva az induló-érkező és a kisgépes forgalmat, továbbá a HungaroControl Zrt. által 2014 óta felügyelt Koszovó szektor átrepülő forgalmát, összesen 4187 gépet kezeltek a légiforgalmi irányító és repüléstájékoztató szolgálatok. Ez új rekord a HungaroControl történetében.

Csúcsidőszaknak számított a 2014 óta a HungaroControl által kezelt Koszovó feletti légtér forgalma is, amely másfélszeres volt a 2016-os nyárhoz viszonyítva. A légitársaságok megerősödő bizalma népszerű átrepülő forgalmi helyszínné tette a korábban csendes légteret, melynek rekord napján közel 500 gép haladt át.

Az elmúlt években a HungaroControl több olyan jelentős innovatív technológiai beruházást hajtott végre, amely légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célozza és garantálja a gyorsan növekvő légi forgalom biztonságos kezelését. 2017 nyarán havonta átlagosan 100 000 járat, vagyis összesen 40 millió utas biztonságos légi közlekedéséről gondoskodtunk – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója

A HungaroControl Zrt. szakszolgálatai az év első 8 hónapjában akkora forgalmat regisztráltak, mint 2013-ban az egész évben. Az év végére várható közel 1 000 000 légijármű irányítása 4 év alatt 60%-os növekedést jelent, ami európai szinten is kiemelkedő teljesítménynek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik