Gazdaság
Budapest, 2016. szeptember 7.
Munkások dolgoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2-es termináljának szomszédságában épülõ Budapest Airport Hotel építkezésén 2016.  szeptember 7-én. Ezen a napon tették le a szálloda alapkövét; a 3,2 milliárd forintból megépülõ létesítmény másfél év múlva fogadhatja elsõ vendégeit.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az erős tavalyi lejtmenethez képest nőtt az építőipar teljesítménye

24.hu
24.hu

2017. 09. 15. 09:35

2017 júliusában az építőipari termelés volumene 22,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése 2,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.
Korábban a témában:

2017 júliusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal. Az épületek építésének növekedése júliusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 13,0, az egyéb építményeké 39,4, a speciális szaképítésé 18,6 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene július végén 83,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

2017. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 26,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

NGM: folytatódhat az építőipar bővülése

Folytatódhat az építőipari termelés bővülése, a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően az ágazat keresleti és kínálati oldala is élénkülhet – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel az építőipar júliusi adataira reagálva.

Az NGM hangsúlyozta, hogy a visegrádi államok júniusi és júliusi adataihoz viszonyítva a magyar építőipari termelés első féléves teljesítménye kimagasló, de a többi V4-országban is a fellendülés jelei mutatkoznak. A magyar építőipar termelése 2010 átlagához képest 8,6 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt, ezzel régiós szinten is kiemelkedően teljesített – tették hozzá. A minisztérium kiemelte az uniós források és az állami beruházások szerepét a növekedésben.

Az ágazat termelése a kormány elvárásainak megfelelően alakult és összhangban áll a 2017-2021-es Konvergencia Programban megfogalmazottakkal – áll a közleményben.

Még mindig emelkedőn az építőipar, de már látszanak a korlátai

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelentős növekedés részben a tavalyi alacsony bázissal magyarázható. Ugyanakkor az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően.

A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható, ugyanis az építőipar hó végi rendelésállománya 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az épületépítéseknél a rendelésállomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél pedig 132 százalékkal volt magasabb.

Balogh László azt is kiemelte, hogy az épületépítési alágazatban a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.