Gazdaság

Merkel: a német autóiparnak vissza kell szereznie szavahihetőségét

A német autóiparnak az ágazat iránti bizalmat megtépázó dízelbotrány után a lehető leggyorsabban vissza kell szereznie szavahihetőségét – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a 67. frankfurti nemzetközi autókiállítást (IAA) megnyitó beszédében.

Hangsúlyozta, hogy az autógyártás a német ipar kulcsfontosságú ágazata, 870 ezer embert foglalkoztat és évi több mint 120 milliárd euró (37,2 ezer milliárd forint) értéket állít elő.

Helyzete „mint cseppben a tenger” mutatja, hogy most kell megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy Németországnak 10-15 év múlva is jól menjen a sora. Biztatónak tartja, hogy az elektromos és hibrid meghajtással kapcsolatban Németországból származik a világon benyújtott szabadalmak egyharmada.

Kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy a német autóipar sikeres legyen a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás felé tartó átalakulásban.

Mint mondta, „kettős stratégiát” kell követni, mert a robbanómotor még évtizedekig megmarad, ezért növelni kell hatékonyságát, és ezzel párhuzamosan minden eddiginél nagyobb erővel kell dolgozni az új meghajtási technológiák fejlesztésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik