Gazdaság
AppleMark

Megvan, miért tűnt el a magyar málna és a szabolcsi alma

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 14:33

Korábban a témában:

Miért tűnt el a magyar málna…??? Miért tűnhet el a Szabolcsi Alma…??

AppleMark
Életveszélyben a magyar málna és a szeder
Újra támad a foltosszárnyú muslica.

Az ÉKASZ (Alma Terméktanács) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a weben foglalta össze, mi a véleménye.

Mint írják, a hazai gyümölcstermesztés 2-3 évtizede erőteljes lejtmenetben van, melynek szemléletes példája az alma és a málna.

Veszélyben a szabolcsi alma, lengyel jöhet helyette
Hiányzik itthon a tőke, a szaktudás és a munkaerő.

A 30 évvel ezelőtt világhírű magyar málna mára gyakorlatilag teljesen eltűnt a hazai gyümölcspalettáról, az alma pedig elvesztette termelési volumene felét.

A gyümölcságazat fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez a termékeink iránti piaci igény a legtöbb terméknél rendelkezésre áll, tehát nem a piaci igények hiánya miatt nem tudtunk termelést bővíteni, hanem versenyképes méretű árualapok hiányában nem tudtuk piacra juttatni és/vagy a termelés gyenge hatékonysága miatt nem voltunk képesek versenyképes önköltségen előállítani termékeinket. A probléma gyökere, hogy a legalapvetőbb termelési erőforrások (tőke, munkaerő, szaktudás, időjárási hatások elleni védelem) hiányoznak a hazai kertészetből már mintegy 15-20 éve.De sérelmezik többek között a magas áfát is.

Végül megjegyzik: a hiányosságokban egyaránt fellelhető a kormányzat és a piaci szereplők felelőssége is, így az ágazat minden érintettjének jelentős változásokat kell eszközölnie.

A magyar málna már elveszett, a magyar alma és általában a magyar kertészet megmentéséhez szükséges, radikális intézkedések azonban nem várathatnak tovább magukra, mert a jelenlegi hazai gazdasági környezetben számos kertészeti ágazatunk a málna sorsára fog jutni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Antifascist activists protect themselves from water cannon used by police officers during a rally against an election campaign meeting organized by far-right movement CasaPound on February 22, 2018 in Turin.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.