Gazdaság

A Google-vezér szerint megfékezhető a magyar informatikusok tömeges elvándorlása

Ma már minden cég tisztában van vele, hogy ügyvéd, könyvelő, vagy épp egy egyszerű bankszámla nélkül nem lehet boldogulni; lassan meg kell tanulni, hogy az alapvető működéshez legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy megfelelő digitális stratégiánk is legyen – véli Heal Edina. A Google Magyarország vezetőjével az IT-szektorban tapasztalható ágazati szintű munkaerőhiányról, a magyar vállalkozások digitális képességeiről és az úgynevezett platformgazdaságban rejlő lehetőségekről beszélgetett a Portfolio.hu.

A portál kitért rá, hogy az IT-szektorban Magyarországon jelenleg ágazati szintű, és már a termelés volumenét érintő munkaerőhiányról beszélnek, és megkérdezte Heal Edinát, szerinte mit lehet tenni ez ellen.

Ez egy olyan téma, amivel sokan foglalkoznak, mindannyian látjuk, hogy a versenyképességünknek ez nem tesz jót. Én viszont azt mondanám, hogy ezen lehet változtatni. Nem kell feladni a harcot és feltenni a kezünket, hogy ebben mi rosszul állunk. Ezek a területek is elég jól tanulhatók, nagyon sok mindenkit át lehet gyorsan képezni. Gondoljunk csak az egyszerű IT-munkákra, ahol tesztelni kell, applikációkat kell tesztelni – egy csomó olyan munka van, amihez nincs szükség felsőfokú végzettségre, mégis egy IT-munka. Ilyenben is rengeteg hiány van Magyarországon – válaszolta a Google Magyarország vezetője.

Heal Edina szerint az lenne a fontos, hogy minél hamarabb lépjünk abban, hogy a meglévő munkaerőnket vagy az egyetemekről, más iskolákból kilépő munkaerőt felkészítsük, és lehetővé tegyük azt, hogy betöltsék ezeket az állásokat.A Google ezért indította el Magyarországon is a Digital Workshop programját, amely a kkv-k digitális készségeinek fejlesztését célozza. A képzés keretében a vállalkozók ingyenes előadásokon vehetnek részt és akár személyes konzultációra is jelentkezhetnek az ország több mint harminc városában – emelte ki.

A kormány is érzi már, hogy lépni kell: ingyenes informatikus-képzési programot indítottak, csakhogy:

A 8 milliárdos programtól sem lesz rögtön több informatikus
Ám akik bekerülnek, piacképesebb tudást szerezhetnek. De mi az, hogy ingyen? Mi, hol, hogyan és kinek?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik