Gazdaság

Equilor: a szorosabb európai integráció kedvezőtlen lehet Magyarországnak

A német választások után felgyorsulhat az Európai Unió átalakulása, amely Magyarország szempontjából kedvezőtlen lehet, amennyiben a jelenleg legvalószínűbbnek tűnő, mag-Európa forgatókönyv valósul meg – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzéséből.

Bár még sok minden formálódik, a legvalószínűbbnek az úgynevezett mag-Európa projekt látszik, melynek lényege, hogy az ebben résztvevő tagországok közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanának fel, továbbá az unió minden területén szorosabbá fűznék az integrációt.

Ez elsősorban azért lenne kedvezőtlen, mert jelentősen megváltozna az uniós támogatási rendszer, azaz a mag-Európán kívüli tagállamok a jelenleginél nagyságrendekkel kevesebb forrást kapnának az EU-tól.

Mindez azonban csak hosszabb távon lenne hatással a magyar gazdaságra, a rövid távú kilátások továbbra is jók: 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303-318 forint között mozoghat. Bár a magyar gazdasági növekedés üteme a második negyedévben elmaradt a várakozásoktól, éves alapon 3,2 százalékos volt a bővülés a várt 3,6 százalékhoz képest, ehhez képest a GDP-bővülés 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet, írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik