Gazdaság

Elkészült a kínai BYD első két villanybusza Komáromban

Európai megrendelésre gyártják a járműveket.

Hétfőn kigördült az első két elektromos busz a BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. komáromi üzeméből.

A város polgármestere közölte: az áprilisban megnyílt üzemben 300 embernek adnak munkát, a teljes kapacitás elérésekor évente 400 jármű előállítását tervezik. A 6,2 milliárdos beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott, a gyárban jelenleg 98 állandó munkavállaló dolgozik.

Az első járművek 12 méter hosszú szóló városi autóbuszok, amelyeket európai járműkiállításokon mutatnak be. A komáromi telephelyen kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat szerelnek össze, európai megrendelésekre. Emellett az angol ADL-lel együttműködésben gyártott buszok vázszerkezeteit is itt hegeszthetik össze.

A tervek szerint szintén Komáromban állítanák elő a közelmúltban bejelentett franciaországi BYD gyár részére készülő buszalvázakat, később pedig elektromos villástargoncákat és könnyű haszonjárműveket is összeszerelhetnek a gyárban.

A BYD Company Ltd. központja a kínai Sencsenben található, 1995-ös alapítása óta komoly tudásra tett szert az újratölthető akkumulátorok gyártásában. Az elmúlt években globális bővítést hajtott végre, összeszerelő üzemet nyitott az Egyesült Államokban és vegyesvállalatot alapított a Daimlerrel a Denza prémium elektromosautó-márka fejlesztésére és piaci bevezetésére.

A BYD járműveivel működik a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája Londonban, illetve a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik