Gazdaság

Papíron minden rendben volt a leszakadt várpalotai hintával

A szombaton Várpalotán leszakadt hinta miatt többen megsérültek, és egy 18 éves fiú életveszélyes állapotba került, rajta koponyaműtétet kellett végezni. Az hintaügy most ott tart, hogy befejeződött a várpalotai önkormányzat belső vizsgálata. Azt Index szerint azt írták, hogy

az elmúlt négy napban részletesen áttekintették a körhinta üzemeltetőjével kötött szerződést, és ugyanarra jutottak, mint a baleset napján elvégzett gyors ellenőrzéskor:

a szerződés szabályos volt, az üzemeltetőnek minden engedélye megvolt.

A vizsgálatot a polgármester rendelte el, a szerződést pedig a Várpalotai Napokat szervező Thury-Vár Nonprofit Kft. kötötte.

A Blikknek az ÉMI-TÜVSÜD Kft. ügyvezetője azt mondta korábban, hogy az összesen 8 személyes, 36 km/órás sebességet és 10 m/négyzetmásodperces gyorsulást meghaladó körhinta az I. veszélyességi osztályba tartozik. Madaras Botond szerint az ilyen típusú berendezésekre komoly előírások vonatkoznak: évente kell felülvizsgáltatni, megújíttatni a megfelelőségi tanúsítványt. Az üzemeltetőnek pedig naponta kell ellenőrzést végeznie.

A körhinta üzemeltetője, Greznár Attila szerint egy márciusban Olaszországból rendelt,  az itthon kaphatóaknál terhelhetőbb alkatrész lehetett hibás.

A körhintát a szakértők csavarról-csavarra átvizsgálják, a rendőrség pedig foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik