Gazdaság

A vaj, a sajt és a sertéshús drágult meg a legjobban

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)

2017. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok és az élelmiszerek drágultak – jelentette a KSH.

12 hónap alatt, 2016. augusztushoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrémé 12,5, a sajté 10,8, a sertéshúsé 9,9, a párizsi, kolbászé 7,0, a kávéé 6,2, a cukoré és a kenyéré 5,3 százalékkal. A baromfihús ára 14,5 százalékkal csökkent. (A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója 27 százalék helyett 5 százalék lett idén januártól.)
  • A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 5,8%-kal. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 3,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,8 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatások ára 1,8, a háztartási energiáé 0,7 százalékkal emelkedett, ez utóbbin belül a tűzifa 6,1 százalékkal drágult, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • A ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.

1 hónap alatt, 2017. júliushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,6 százalékos árcsökkenésének következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal emelkedett.) A vaj, vajkrém 3,4, a sajt 0,8, az étolaj 0,6 százalékkal drágult. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,2 százalékkal lett magasabb. A tartós fogyasztási cikkekért és a szolgáltatásokért átlagosan 0,1 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energiaára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

2017. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik