Gazdaság

Újra kitört a tejháború

Az irreálisan alacsony árak miatt bejelentést tettek a magyar hatóságoknál és Brüsszelben.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) szerint az áruházláncok a külföldi UHT tejeket gyanúsan olcsón adják. Van olyan szlovák (1,5 százalékos) termék, amelynek literje 159 forint, miközben a hasonló hazai tejek literenként 190-300 forintért kaphatóak a kiskereskedelmi forgalomban – írja az agrárszektor.hu.

A szakportálnak a terméktanács elnöke azt mondta, hogy az irreálisan olcsó ára miatt bejelentést tettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az illetékes brüsszeli szervezeteknél. Tapasztalataik szerint a nyomott árú külföldi UHT-tejeket főleg a Tesco és az Auchan hozza be, de magyar tulajdonú üzletláncok franchise tagjai is importálnak olcsó UHT-tejeket.

A terméktanács szerint a külföldi tejek nem lehetnének sokkal olcsóbbak, mivel a tejárak az összes európai országban emelkednek. Mélykuti Tibor szerint az irreálisan olcsó importra az áfacsalás mellett magyarázat lehet, hogy a behozott termékek a megszokott alapanyag helyett sovány tejpor hígításával készülhettek, mivel ez utóbbi ára csökkent a nemzetközi piacon.

Korábban a tejtermelők többször tüntettek azért, hogy csökkentsék a kiskereskedők az árletörő hatású tej- és tejtermékimportot.

A Tesco előtt tüntetnek a tejtermelők
A felvásárlási árak támogatással együtt sem fedezik a kiadásaikat. Főleg az olcsó importtejet okolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik