Gazdaság

Észak-koreai válság: Magyarország is ráfaraghat Trump fenyegetésére

Mi is kereskedünk Észak-Koreával, még ha elenyésző mértékben is.

Magyarország is ráfaraghat arra, ha Donald Trump valóban megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat minden olyan országgal, amely Észak-Koreával üzletelt – erről a hvg.hu ír. Az amerikai elnök vasárnap egy Twitter-üzenetben vetette fel ennek lehetőségét, azután, hogy az ország hatalmas erejű kísérleti robbantást hajtott végre.

Csakhogy az észak-koreai külgazdasági hivatal tavalyi összesítése szerint hazánk is rajta van azon a 82 országból álló listán, amely a rezsim kereskedelmi partnereit listázza. Ennek mértéke elenyésző: 2016-ban 13 ezer dollárnyi kereskedelmet regisztráltak Magyarország és Észak-Korea között. A magyar Központi Statisztikai Hivatal más adatokkal bír, szerintük 7500 dollárnyi árut exportáltunk tavaly, import pedig nem volt.

Igaz, szinte minden ország hasonlóan elenyésző értékben kereskedik Észak-Koreával – a rezsim 6,5 milliárd dolláros külkereskedelmi forgalmának több mint 92 százalékát Kínával bonyolította, és ezen felül csak Oroszországnak van egy százalék feletti részesedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik