Gazdaság

Ők tudnák háború nélkül megállítani Észak-Koreát

Miközben az észak-koreai fenyegetés egyre erősebb, Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy gondolkozik minden kereskedelem beszüntetésén olyan országokkal, akik kereskednek a rezsimmel. Az Axios összeszedte, melyek ezek az országok, és Trump nem járna valami jól, ha beváltaná a fenyegetését.

Észak-Korea legfontosabb gazdasági partnere ugyanis Kína. De az Egyesült Államok-é is. 

Ha minden kereskedelmet beszüntetne Kínával, nem csak az amerikai, de a kínai gazdaság is azonnal összeomlana. Egyrészt nagyon erős a két ország közötti gazdasági kötelék, másrészt Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője is.

Trump nagyon régóta próbálja elérni, hogy Kína gyakoroljon nagyobb nyomást Észak-Koreára, és látványosan nem értette, miért nem teszi ezt meg. Aztán történt egy elég vicces eset, amikor a kínai elnöknek személyesen kellett elmagyaráznia Trumpnak, miért nem olyan egyszerű megoldani Kim Dzsongun problémáját.

Ha nem atomháború lesz, akkor micsoda?
Amerika kénytelen lesz valamilyen megoldást találni Észak-Korea kezelésére. Sok lehetőség nincs, főleg, ha el akarják kerülni több millió ember halálát.

De térjünk vissza arra, hogy egy idális világban mely országok tudnának gazdasági nyomást gyakorolni Észak-Koreára, ha szeretnének.

  • Korea legnagyobb gazdasági partnere tehát Kína, a koreai export 83 százalákát vásárolja fel, és innen érkezik a koreai import 85 százaléka is.
  • A másik helyen India áll, 3,5 százaléknyi exporttal, 3,1 százaléknyi importtal.
  • Észak-Korea exportjának 92 százaléka megy Ázsiába, ezért a legerősebb európai partner Oroszország maradt, kettő százalékkal.
  • De egyébként még vagy száz országgal üzletelnek a világban.
  • Észak-Korea külkereskedelme elég kicsi, az ország nagyrészt önellátásra rendezkedett be, de 2010 és 2015 között így is 53 százalékkal, majdnem hárommilliárd dollárra nőtt az exportja.
  • Aminek egyébként a szén teszi ki a harmadát, így ez az ország legnagyobb exportcikke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik