Gazdaság

Felmondják az oroszok a közös üzleteiket Észak-Koreával

Több projekt is előkészítés alatt állt, a rakétakísérletek miatt nem lesz semmi belőlük.

Oroszország felmondja tervezett közös üzleti vállalkozásait Észak-Koreával a rezsim rakétaprogramja miatt – jelentette be az orosz távol-keleti területek fejlesztéséért felelős miniszter, Alekszander Galuska. Erről a Reuters tudósít.

A miniszter a hírügynökségnek adott interjúban elmondta: Oroszország hűen betartja az Észak-Koreával szembeni nemzetközi szankciókat, jelezve, hogy Phenjannak meg kell fizetnie fegyverkezési programjának gazdasági árát. Ugyanakkor az Egyesült Államok kormánya nemrég orosz vállalatokat és magánszemélyeket is szankciókkal sújtott, azt állítva, hogy segítik Kim Dzsong Un rezsimjének rakéta- és atomfegyverprogramját, illetve az ország olajellátását.

Galuska, aki az Oroszország-Észak-Korea kormányközi bizottság vezetője is, kijelentette, hogy országa nem megy szembe az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadottakkal.

Az egyik tervezett – és most elvetett – projekt keretében az orosz vállalatok befektetésekért és áruért cserébe hozzáférést kaptak volna az észak-koreai nyersanyag-forrásokhoz. Egy másik projekt keretében vasúti kapacitásbővítést hajtottak volna végre a két ország között – a meglévő vonal évente másfélmillió tonna szén szállítására alkalmas, ezt négymillióra bővítették volna.

Az orosz miniszter azt mondta: a fegyverkísérletek nyomán többször jelezték észak-koreai partnereiknek, hogy az ellehetetlenítheti az együttműködést.

Az ENSZ-szankciók azt is tiltják az országok számára, hogy növeljék a területükön dolgozó észak-koreai munkavállalók számát. Galuska elmondta: Oroszországban mintegy 40 ezer észak-koreai dolgozik, főleg a fa- és építőiparban. Az orosz vállalkozások érdekeltek az észak-koreai munkaerő létszámbővítésében, de a szankciók által kijelölt határon belül maradnak.

A két ország közötti kereskedelem a 2013-as 112,7 millió dollárról 76,9 millió dollárra csökkent 2016-ra, ám 2017 első negyedévében több mint duplájára bővült a korábbiakhoz képest, 31,4 millió dollárral. Oroszország legfőképpen olajat, szenet és finomított kőolaj-termékeket exportál Észak-Koreába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik