Gazdaság

VW-botrány: börtönre ítéltek egy mérnököt

Részt vett a károsanyag-kibocsátást manipuláló eszköz kifejlesztésében, a büntetést elrettentésnek szánja a bíró.

Több mint három év börtönre és 200 ezer dollár megtérítésére ítélték a Volkswagen volt mérnökét, a 63 éves James Liangot, aki részt vett annak az eszköznek a kifejlesztésében, amely lehetővé tette, hogy a járművek kijátsszák az amerikai károsanyag-kibocsátási szabályokat – tudósít a BBC.

Liang az első személy, akit a Volkswagen-botrányban elítéltek. Az amerikai nyomozóhatóságok hét másik személy ellen is vádat emeltek az Egyesült Államokban. Az autógyártó vállalat elismerte bűnösségét, és 25 milliárd dollárnyi jóvátételbe egyezett bele.

Az elítélt mérnök együttműködött az ügyészekkel, akik a nyomozásban nyújtott segítségéért javasolták, hogy csökkentsék a férfi büntetését három év szabadságvesztésre és 20 ezer dollárra. A bíró azonban közölte: üzenni kíván az autóipar többi szereplőjének a szigorúbb büntetéssel.

A Volkswagen elismerte, hogy 2006 és 2015 között dízelmotoros járműveiben olyan szoftvert alkalmazott, amellyel az autók a károsanyag-kibocsátási szabályoknak csak a próbapadon felelnek meg, a hétköznapi használat során nem.

Az ügyészek elárulták: nem Liang tervelte ki a csalást, de elhallgatta azt. Hangsúlyozták: ha nem járnak el az elkövetésben közreműködő egyes személyek ellen, a jövőben minden alkalmazott és beszállító védekezhetne azzal, hogy „csak a munkáját végezte”, illetve „utasítást hajtott végre”.

Liang, aki jelenleg is a Volkswagen alkalmazásában áll, de már nem mérnökként dolgozik, fellebbezhet az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik