Gazdaság

Szorongatják a hollandok szennyezett tojásait

Szennyezett lehet az ottani tojás valami rovarirtóval, inkább a magyarból lakmározzunk egy ideig.

Nem merült fel a jelenlegi információk alapján, hogy Magyarország érintett lehet a holland tojásügyben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken. Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár péntektől augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek célellenőrzését.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szerdán szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojástól.

A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amik közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronillal kevert Dega-16 fertőtlenítőt. Az Aldi pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban és az üzletlánc már a hét eleje óta nem vesz tojást a bezárt holland telepekről.

Az eset miatt uniós szinten zajlanak vizsgálatok. A Nébih szakemberei folyamatosan kapcsolatban állnak a társhatóságokkal, hogy indokolt esetben a szükséges intézkedéseket és a lakosság tájékoztatását megtehessék.

Zsigó akcióban

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára péntektől augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkezett tojástételek és tojástermékek célellenőrzését. A szakemberek valamennyi július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból (például Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Dánia) származó termékeket is.

A hatóság javasolja, hogy az eset további részleteinek tisztázásáig, illetve annak lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojást.

A Nébih információi alapján a Magyarországon forgalomba kerülő étkezési tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről, míg 65 százalékát adja a belföldi termelés. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján Hollandiából idén mintegy 6500 tonna – étkezési, illetve ipari – tojás érkezett Magyarországra.

Megbetegszem tőle?

A holland tojásügyben érintett tételek szennyezettsége eltérő lehet – közölte a Nébih. Ennek számos oka lehet, mivel a Fipronil hamisított készítmény, amivel kezelték az állatokat. Magának a hamisított szernek a szennyezettségi mértéke is különböző lehet, így a telepek érintettsége is. A tojásban mért szennyezettséget számos tényező befolyásolja, így például a kijuttatott szer mennyisége, a kezelés módja, a kezeléstől eltelt idő is.

Fotó: Thinkstock

Ezért a tojásban lévő szennyeződés kockázatának mértéke is további szempontoktól függ. Ezek közé tartozik például a fogyasztó életkora, egészségi állapota, a koncentráció mértéke is. A mostani ügyben nem az akut kockázat a jelentős. Extrém nagy mennyiséget kellene ugyanis rövid idő alatt elfogyasztani a termékből ahhoz, hogy jelentkezzenek az akut tünetek. Extra mértékű bevitelnél átmeneti idegrendszeri tüneteket okozhat. Jelen szennyezettségi mértéknél ez nem várható.

Jelen esetben a hosszú távú kockázat a fontosabb, mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így a megelőző intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyag hatásának.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik