Gazdaság

Dől a pénz Heinrich Pecina új médiacégéhez

Az osztrák üzletember ciprusi cégén keresztül pumpált milliárdokat az MDM Kft.-be, amivel felvásárolta a keleti lapokat.

A kormánytól független sajtó jó része az utolsó megyei lapok eleséseként értékelte, hogy az osztrák Heinrich Pecina megvette a Russmedia lapcsoportját. A HVG kicsit beletúrt a részletekbe, és azt derítette ki, hogy az MKB-hitelből bevásárló ciprusi cég 7,2 millió eurót juttatott a Media Development Management (MDM) Kft.-nek.

A fenti összeg nem törzstőke-emelésként érkezett a tulajdonos CPS Trading & Investments Cyprus Limitedtől, hanem a tőketartalékot emelték. Mindebből a lap arra következtet, hogy újabb vásárlásokra készül az üzletember. Talán az interneten terjeszkedik majd, ahol a kormányoldal nem tudott olyan vaskos hídfőállást foglalni.

Az MDM oldaláról persze tagadják, hogy belemennének a politizálásba és médiaháborúba a kormány oldalán, de emlékezetes, hogy épp Pecina asszisztált a Népszabadság tönkrevágásához, majd a kiadó Mediaworks átjátszásához fokozatosan Mészáros Lőrinc érdekkörébe. Mindenesetre Maria Kitromilido, az MDM ügyvezetője ennyit mondott:

Nagy érdeklődéssel figyeljük a magyarországi politikai vitát a médiával kapcsolatban, azonban hangsúlyozni szeretnénk, hogy a cégünket nem azért hoztuk létre, hogy egy politikai álláspontot támogasson, hanem kizárólag azért, hogy üzleti lehetőségeket aknázzon ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik