Gazdaság

Ősi netszolgáltató jelentett csődöt

Az Externet Zrt. jó ideje tolta az éterbe a netet, már nem sokáig fogja. Hatalmas veszteséget görgetett maga előtt.

Csődvédelmet kért az Externet Zrt., amit az erről író Zoom.hu a legrégebbi magyar internetszolgáltatónak nevez. A lap úgy tudja, a bíróság fizetési moratóriumot rendelt el. Az Externetnek július 21-étől 90 napja van, hogy megegyezzen a hitelezőivel.

Az Externet adózott eredménye 2015-ig egész vállalható volt, inkább a pozitív tartományban mozgott. Ellenben tavaly már 900 millió forintos tartozása volt a vállalatnak, ebből 600 millió rövid lejáratú. Évek óta görgetik amúgy az egymilliárdos adósságukat. Saját tőkéjük 160 millió forintot, eszközállományuk 1,1 milliárd forintot tett ki.

A többségi tulajdonos Birdcom Tanácsadó Kft. veszteséges évek óta, 2016-ban 660 millió forintos tartozása volt, negatív saját tőkével, ami mínusz 107 millió forint volt. 2009 óta 77 százalékos, többségi tulajdonos az Externetben a Birdcom, aminek a tulajdonosai Homonnay Géza, Lévay Örs, László Géza és Hidvégi Szabolcs.

Mind a négyen régóta a telekommunikációs szakmában dolgoznak, megjárták az Antenna Hungáriát, a Matávot, sőt Lévay az SZDSZ-t is. Bővebben itt olvashat a hátterükről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik