Belföld

Tízmilliárddal tartozik a nemzeti szemétdíjszedő az FKF-nek

Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel működésének első évében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt., nem tudni, az azonban biztos, hogy az összeg nem lehet kevesebb 10 milliárd forintnál. A cég azt állítja, zavarok csak a 2016-os indulásnál voltak, mára semmi probléma nincs a működéssel. Az orbitális tartozáshoz elég volt, hogy egyetlen szolgáltatót nem fizettek ki, pedig a cégnek több mint 120 helyre kell visszacsorgatnia a szolgáltatási díjat.

Indulásának egyéves évfordulóját ünnepelte nemrég a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. (NHKV). Az állami részvénytársaság tavaly áprilisban lett az országban egyedüliként feljogosított cég, amely szemétdíjat szedhet. A központosított rendszerben megmaradtak a kukásautókat üzemeltető vállalkozások is, de ezeket az NHKV-nak kell kifizetnie a városok, falvak lakóitól begyűjtött szemétdíjból.

Bár a rendszer működőképességét többen már az alapításkor megkérdőjelezték, a cég nagy energiákat ölt abba, hogy az ellenkezőjéről győzze meg a nyilvánosságot. A NHKV szerint most sincs probléma a szisztéma működésével.

A 24.hu információja szerint azonban nem mindenki látja a helyzetet ilyen rózsásnak: az állami cég hatalmas tartozást hozott összes az idei első negyedév végére.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) április végi közlése szerint az NHKV az idei évre még egyáltalán nem utalt a társaságnak. Ez azért érinti érzékenyen a fővárosi céget, mert korábban, amikor még maga szedhette be a budapestiektől a szemétdíjat, minden hónapban számíthatott a milliárdos nagyságrendű árbevételre.

Kérdésünkre a fővárosi cég azt írta:

a tavalyi évi és az idei első negyedéves elszámolásból társaságunk adatai alapján nagyságrendileg bruttó 9,6 milliárd forint az NHKV fennálló tartozása.

A Köztisztasági Egyesülés áprilisban körlevélben kérte a vidéki hulladékkezelési közszolgáltató szervezeteket, hogy adjanak tájékoztatást, sikerült-e elszámolniuk az NHKV-vel. Csepregi István, a szervezet vezetője azt mondta, hogy az adatok még nem érkeztek be, így nem tud pontos képet alkotni a szolgáltató cégek jelenleg fennálló követeléseiről.

Szakértők szerint a díjbeszedés központosításában a gyenge pont az volt (és az is marad), hogy nem vették figyelembe az ország egyes részein statisztikailag is kimutatható gyenge szemétdíj-fizetési morált. Ezt támasztja alá az NKHV honlapján található statisztika, amelyből kiderül, hogy

több mint egymillió számlát nem fizettek be, és a mulasztásokból 11,6 milliárd forintnyi kintlevőség jött össze. Behajtani eddig kevesebb mint az egy tizedét sikerült.

Az NHKV kérdésünkre azt állította, hogy a szolgáltatási díjak kifizetése folyamatos, ahol pedig mégis csúszás van, ott alapvetően technikai, illetve elszámolási kérdések miatt nem tudtak fizetni.

Az összeg azonban elkülönítetten rendelkezésre áll, kifizetetlen, lejárt számlatartozás nincs.

Egyéb „tartozása” a cégnek nincs, rendelkezésre állási hitelkerete van, amelyet a cég 2016 nyarán, indulása után három hónappal vett föl, ez valóban 10 milliárd forint, az összeg azonban biztonsági tartalékként továbbra is rendelkezésre áll – közölte az NHKV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik