Gazdaság
AppleMark

Fazekas odacsapna, hogy ugyanolyan élelmiszert ehessünk, mint nyugaton

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 21. 07:43

A miniszter szerint dühítő, hogy vannak, akik tagadják a minőségi különbséget.
Korábban a témában:

A földművelésügyi miniszter szerint „dühítő”, hogy vannak, akik tagadják, hogy azonos márkanév alatt nyugaton jobb minőségű élelmiszereket forgalmaznak a gyártók, mint az unió keleti felében. Fazekas Sándor a Magyar Időknek azt mondta, közvélemény-kutatásuk szerint minden második ember találkozott hasonló problémával, az a cél, hogy olyan jogszabály szülessen, amivel meg lehet bírságolni „a fogyasztókat megtévesztő cégeket”.

Korábban mi is tanulmányoztuk a Nébih vizsgálati eredményeit, ami Fazekas szerint igazolta, hogy a multik sok esetben silányabb minőségű termékeket szállítanak Magyarországra. Ám a vizsgálatból – a söröket leszámítva – általában nem egyértelmű, hogy rosszabb lenne a nálunk kapható termék, sőt, számos élelmiszer esetében azt állapították meg, hogy intenzívebb, harmonikusabb ízű, ami nálunk kapható.

Fazekas azonban most azt mondta, a Csehországban végzett vizsgálat rámutatott például, hogy egy adott gyártó által forgalmazott halrúdban a németeknél kétharmad volt a halhús aránya, a cseh, szlovék és magyar piacon csak ötven százalék. Egy másik esetben húskonzervről derült ki, hogy a nyugatiak sertéshúst kapnak a pénzükért, a közép-keleti régióban pedig húsnyesedéket. Jelenleg itthon is folyik vizsgálat, a nyári szezonális termékek minőségét hasonlítják össze a Nyugaton vett mintákkal.

A miniszter közölte, mielőtt jogszabályt alkotnának az áruk eltérő minőségével kapcsolatban, megvárják „Brüsszel” döntését, ahhoz képest alkotják meg a magyar előírásokat.

Ahogyan más területeken sem tűrjük a visszaéléseket, garantálhatom, hogy a magyar előírások kellően szigorúak lesznek ahhoz, hogy rend legyen az élelmiszerpiacon

– jelentette ki Fazekas.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.